Društvo

Bahović, Vlahović i Ćorović najbolji recitatori

Anđela Andrijašević | 18:05:2017 | 10:59:24

U velikoj Sali Doma kulture, pod pokroviteljstvom JP Kulturni Centar, održano je 43. Opštinsko takmičenje recitatora. Najbrojnije u posljednjih petnaestak godina – učestvovao je 61 učesnik - ovogodišnje takmičenje je potvrda da poezija i kazivanje lijepih stihova u našem gradu ima sve veće interesovanje.
 
Barske osnovne i srednje škole imale su predstavnike koji su se takmičili u tri kategorije: mlađi uzrast od I do V razreda, srednji uzrast od VI do IX razreda, kao i stariji uzrast za učenike srednjih škola.
 
Stručni žiri za izbor najboljih recitatora činili su: predsjednik žirija Obrad Nenezić, pjesnik, književnik i dramski pisac, prof. Milun Lutovac, književnik i Dragiša Simović, dramski umjetnik.
 
Otvarajući takmičenje, jedan od članova žirija Dragiša Simović kazao je da lijepo kazivanje obuhvata sposobnost onog koji govori da svoj doživljaj i shvatanje poetskog teksta, dosljedno osobenim ili prirodnim kazivanjem prenese drugome, kao i dobru dikciju koja podrazumijeva čist i jasan izgovor glasova maternjeg jezika, pravilan akcenat, ritam, talenat, korišćenje pauza dobru intonaciju, glasnost i intenzitet kazivanja.
 
Nakon gotovo trosatnog programa, žiri je proglasio najbolje.
 
Prvo mjesto u najmlađoj kategoriji dodijeljeno je Emiru Bahoviću, drugo mjesto podijelili su Emira Velović i Emila Habibović, dok je treće pripalo Nataši Merdović i Emiru Eroviću.
 
Kod uzrasta od VI do IX razreda, prva je bila Miljana Vlahović, a Jovani Martinić i Radmili Škuletić dodijeljeno je drugo mjesto, dok su treću poziciju zauzele Marija Pavlović i Milana Tomović.
 

U kategoriji najzrelijih, prvo mjesto je dodijeljeno Harisu Ćoroviću, ispred Milke Jovović kao drugoplasirane i Damira Bećirovića kome je pripalo treće mjesto.
 
"Kao čovjek koji dolazi iz pozorišta, zatečen sam svom tom dječijom energijom, a i radom mentora, odnosno nastavnika. Dakle, u svemu onome što smo ocjenjivali, od akcenta, izbora pjesme i scenskog nastupa bilo je vrlo malo grešaka i preporučujem nastavnicima i mentorima da i ubuduće nastave sa ovakvim radom i da izbor pjesme prilagode uzrastu. Onda neće biti zime za barske mališane koji vole poeziju“, kazao je Obrad Nenezic za Bar Info i Radio Bar.