Društvo

Gimnazijalci snimili pjesmu kao podršku slabima i ugroženima

| 19:05:2017 | 00:14:56

Gimnazija “Niko Rolović”, kao predstavnik Crne Gore - jedne od šest partnerskih zemalja (pored Grčke, Mađarske, Poljske, Rumunije i Bugarske), učestvuje u realizaciji projekta Savjeta Evrope “Democratic School Governance for Inclusion: a whole community approach”, a prvi korak u učešću bilo je snimanje pjesme “Ne rugaj se”.
 
Cilj projekta je osnaživanje škole da njeguje demokratsku kulturu i uvažavanje različitosti, kroz podršku i učešće cjelokupne zajednice.
 
Odabrana je Gimnazija “Niko Rolović” kao pilot škola za sprovođenje akcionog istraživanja o položaju djece koja su u riziku od socijalnog isključivanja, a u školi će se, nakon istraživanja, realizovati određene akcije uz učešće ostalih interesnih grupa iz zajednice.


“Tokom istraživanja pojavila se ideja da učenici Gimnazije, zajedno sa svojim profesorima i Upravom, snime muzički spot po tekstu pjesme ‘Ne rugaj se’ (originalni naziv ‘Don't Laugh at Me’, autori su Steve Jay Seskin i James Allen Shamblin). Pjesma je već korišćena u mnogim zemljama u slične svrhe i pokazalo se da može da dopre do srca djece i tinejdžera, ali i odraslih koji se bave njihovim vaspitanjem.  Zahvaljujući entuzijazmu učenika i profesora, ali i prijatelja Gimnazije, ova ideja je uspješno realizovana. Sinoć smo postavili spot na youtube i svi komentari su zaista pozitivni. Jako smo ponosni zbog toga jer čini mi se da  tu prepoznaje ljubav svih koji su učestvovali u realizaciji”, kazala je za Bar Info i Radio Bar Slavica Vujović, koordinator projekta.
 
Članovi đačkog parlamenta Gimnazije ovih dana posjetiće sve osnovne škole u barskoj opštini, prikazati spot i kao vršnjački edukatori razgovarati sa osnovcima, sa ciljem da ih podstaknu na promišljanje o tome kako se osjećaju oni koji trpe uvrede zbog toga što su drugačiji, da shvate kako bolno može biti ismijavanje, omalovažavanje, nazivanje pogrdnim imenima, zlostavljanje i netrpeljivost.
 
Pjesmu “ Ne rugaj se” otpjevale su učenice Gimnazije: Ksenija Ivanović, Vasilisa Savić, Anđela Nikolić, Jovana Krgović, Aleksandra Nonković i Arina Petrunina. Pridružili su im se i direktorica Marija Đonović i barski muzičar Gavro Gajo Ugrenović. Muzički producenti su Božidar Gagović i Novak Brajović, koji je uradio i aranžman. Profesorica Marica Nikitović je režirala spot, a Dejan Senić je sa svojim saradnicima iz “Bubulj produkcije” sve snimio i montirao. Asistenti na snimanju su bili Igor Perčobić i Dragan Nana Profaca.
 
Realizaciju projekta finansijski su podržali Opština Bar, Luka Bar, DOO Bonesa i Turistička organizacija Bar.