Društvo

Zoranović: Pomozite da spasimo životinje

by Željko Milović | 19:05:2017 | 11:39:02

Milena Zoranović, predsjednik NVO "Prijatelji životinja Bar" pozvala je građane Bara da pomognu organizaciji u borbi za spas napuštenih životinja.

"Na žalost, i naš grad nije pošteđen ljudske agresije, i verbalne i fizičke, usmjerene ka slabijima od sebe. Udaranje, šutiranje, trovanje, vježbanje, obučavanje pasa za borbe, kamenovanje, gađanje iz vazdušne puške... Na žalost, naš grad, država, nema policiju za pse. Nemamo kome da prijavimo nasilje nad životinjama, ali i vrlo često vlasničko zanemarivanje“, kaže u obraćanju medijima Zoranović.

Ona navodi da je u Baru povećan broj bolesnih pasa: „Testovi za male, štence, na parvo i štenećak, a za odrasle 4D na srčanog crva i lajšmaniju pokazuju zabrinjavajuće rezultate. Od 10 testiranih odraslih pasa sedam ima ili srčanog crva ili lajšmaniju. Obe teške, najteže bolesti pasa koje se nikad ne izliječe, već samo zaliječe“.


Kako kaže, bilo bi idealno kada bi mogli provesti akciju koja bi omogućila i sterilizaciju vlasničkih pasa, pored onih napuštenij, jer je „primjetno da neodgovorni vlasnici dozvole parenje i onda čitav okot ostave negdje u gradu. Treba znati da sterilisan, kastriran pas je za dvije trećine manje agresivan. Imamo i grupu starateljskih pasa. To su psi koji su duže vrijeme na ulici, sterilisani-kastrirani. Imaju ime. Dobijaju hranu. Miroljubivi su. O njima neko brine. Oni ne lutaju. Imaju svoju teritoriju na kojoj borave“.

Zoranović navodi da u Baru postoji nekoliko privatnih skloništa za pse, u kojima borave bolesni, povrijeđeni psi, oni o kojima je nemoguće brinuti na ulici.

"Svaki pas je investicija. On košta. Da, taj ulični pas košta nas koji o njemu brinemo. Šta to znači, pokazaću na primjeru samo jednog psa za koga procijenimo da treba da mu pomognemo, jer ne možemo ni fizički, ni materijalno da zbrinemo sve pse koji se nalaze na teritoriji naše Opštine“.


Taj pas, navodi ona, mora prvo kod veterinara, a cijene nisu pristupačne. Testovi su od 15 do 20 eura, vakcine od 7 do 12, sterilizacija 70 eura, lijek milteforan - najmanja doza 80 eura, a nabavlja se u Italiji.

"Ostaviću da sami zaključite kolika je investicija jedan, bezdomni pas, koji živi na ulicama našeg grada. Zato uvijek ističem da je ovo što mi radimo vrlo skup hobi, strast ali ogromno zadovoljstvo jer učestvujemo u spašavanju života. Da. Psećeg, ali života. Ponos, zadovoljstvo, ispunjenost kada ugledate srećno udomljenog psa koji je do juče bolestan, povrijeđen, napušten, sam lutao ulicama našeg grada. Mnogo našeg odricanja, vrlo stresnih situacija, bez pomoći institucija, prepušteni da se snalazimo na nemoguće načine. Pretrpani obavezama i pod velikim pritiskom. Vrlo često neshvaćeni i od najbližih članova porodice, nailazimo i na nerazumijevanje okoline. Mislim da je promjena svesti, odnosa, naših sugrađana i njihovo prvo razumijevanje, a onda i aktivno uključivanje u ovu priču, dugotrajan proces. Prvi, istina simbolični koraci se naslućuju. Zato ličnim primjerom i stavom moramo davati podršku kako bi ulične pse približili, nametnuli našim sugrađanima“, ističe Zoranović.

Ona je pozvala "sve ljude dobre volje“ da dođu u subotu, 20. maja na Trg Vladimira i Kosare na druženje od 10:00 do 13:00, da bi se informisali o radu ove NVO i sa problemima sa kojima se susreću u radu. Pozvala je građane da doniraju novac ili potrepštine neophodne za za veterinarske usluge.