Društvo

Nakon 34 godine nema državnog školskog sportskog takmičenja

by Ž.Milović / A.Andrijašević / D.Kalač | 19:05:2017 | 13:56:01

Nakon 34 godine, najmlađi barski sportisti neće biti u prilici da se bore za najviša odličja na državnom školskom takmičenju – razlog je gotovo nevjerovatan: nakon održanih školskih, opštinskih i regionalnih takmičenja, organizatori (Crnogorski školski sportski savez) nisu imali novaca za državno. I to su javili učesnicima samo nekoliko dana prije održavanja.
 

Dakle, džabe spremanja, džabe treninzi. Svoje nezadovoljstvo ne kriju članovi Društva pedagoga fizičke kulture, profesori fizičkog vaspitanja Branka Ćetković i Mladen Babić.    
 
"Zaista je sramotan način na koji se postupilo sa djecom i njihovim nastavnicama. Nakon što su pobijedili na opštinskim, pa regionalnim takmičenjima, ne mogu da se, nakon 34 godina neprekidnog takmičenja, bore za titulu najboljih u državi. Najviše ispaštaju, naravno, djeca, jer su ona ta koja su se tokom čitave godine pripremala. Razočarana su i trebaju biti, jer upravo iz školskih takmičenja nastaju pravi sportisti, a sada se postavlja pitanje koja im se poruka ovako šalje“, ističe prof. Ćetković za Bar Info. Ona je dio ovog republičkog/državnog takmičenja od njegovog osnivanja. 
 
Babić na to dodaje da su “dovedeni pred svršen čin i u potpunosti sportski poraženi i poniženi”.

 
Profesori fizičkog vaspitanja jednoglasni su u ocjeni da "ukoliko je takmičenje moralo biti otkazano, nastavnici i djeca su morali biti blagovremeno obaviješteni o tome“.

"Školski sportski savez je sigurno mjesec dana prije zakazanog termina takmičenja saznao da neće imati pokroviteljstvo Ministarstva Sporta za ovo takmičenje, pa se povodom toga trebao odmah oglasiti. Obavještenje o otkazivanju takmičenja škola je dobila u utorak, putem e-maila, a početak takmičenja je bio zakazan za subotu, što samo potvrđuje stepen neodgovornosti koji je pokazao Školski sportski savez u odnosu prema nastavnicima i djeci. Zbunjujuće je i to što su oni do posljednjeg dana sve držali otvoreno, a trebalo je na vrijeme reći učesnicima kako bi i Ministarstvo moglo reagovati povodom toga, i eventualno organizovati nešto. Ovako smo svi na gubitku, najviše djeca“, kategoričan je Babić, koji potencira i činjenicu da je školama i nastavnicima koji su doveli djecu sve do državnog takmičenja i osvojili nagrade Školski sportski savez ostao dužni i novac za prošlu godinu.

Reklo bi se da su, od svih u zemlji, ovakvim potezom Školskog sportskog saveza oštećeni najviše barski učenici, jer su "ubjedljivo najjači u nekoliko sportskih disciplina i sasvim je sigurno da bi veliki broj zlatnih medalja došao u Bar“. Čak 12 barskih ekipa je ostalo uskraćeno da se takmiči i pokaže svoje kvalitete.

 
 
Iz Školskog sportskog saveza su ranije “Vijestima” kazali da ove godine ne mogu da organizuju državno takmičenje u šest sportova za osnovne i finalno takmičenje u atletici za srednje škole, jer nisu dobili finansijsku podršku Ministarstva sporta. Takmičenje je trebalo da bude održano prošlog vikenda, u Baru.
 
“Ministarstvo sporta od svog formiranja nije Savezu opredijelilo niti jedan cent... i primorani  smo da odustanemo od završnice školskih takmičenja za osnovne škole. Veoma nam je žao zbog toga  i upućujemo izvinjenje, prije svega djeci, koja neće biti u prilici da, kao njihovi drugari prethodne 34 godine, pokažu svoja sportska umijeća , reprezentujući svoje škole na ovoj godišnjoj smotri školskog sporta”, rekao je predsjednik tog Saveza Dragan Drobnjak.
 

Iz Ministarstva sporta, međutim, navode da Školski sportski savez sredstva nije dobio jer nisu ispunjavali uslove konkursa, te da duguju 20.000 eura, što su, kako navode iz resora Nikole Janovića, željeli pokriti upravo sredstvima sa konkursa.
 
“U okviru dokumentacije sa kojom je aplicirao Crnogorski školski sportski savez dostavljena je nevalidna potvrda o likvidnosti, što je dalje i potvrđeno programom tog saveza, u kojem se navode višegodišnja dugovanja u ukupnom iznosu od  blizu 20.000 eura, što je bio i glavni eliminatorni faktor, koji je diskvalifikovao taj Savez sa konkursa. O djeci i školskom sportu trebali su misliti kad su se zaduživali, jer Ministarstvo novcem građana Crne Gore neće plaćati dugove nesavjesnih sportskih subjekata i gasiti njihove finansijske požare”, kazali su “Vijestima” iz tog resora.
 
Neozbiljnim, kako dodaju, smatraju i dodatne zahtjeve za podrškom koje je Crnogorski školski sportski savez uputio Ministarstvu sporta.
 

“Nećemo dozvoliti niti će tolerisati jezik ucjena i ultimatuma, posebno zbog toga što su zahtjevi Cnogorskog školskog sportskog saveza zasnovani na pritisku i prijetnjama, izbjegavajući pri tom da se suoče sa činjenicom da su isključivo oni krivi za nastalu situaciju. Čude nas navodi o otkazivanju takmičenja, posebno imajući u vidu da je Crnogorski školski sportski savez u Programu za 2017. godinu naveo da računa na 60 odsto sredstava obezbijeđenih iz drugih izvora u iznosu većem od 160.000 eura, a da od države potražuje nešto iznad 100.000 eura“, kazali su iz Ministarstva sporta.
 
Iz tog resora navode da Crnogorski školski sportski savez na novac može da računa “isključivo ukoliko ispuni zakonom propisane uslove”.