Društvo

VIDEO: Promovisana panoramska ruta sa 7 vidikovaca

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 19:05:2017 | 14:49:40

Turistička organizacija i Opština Bar promovisali su novosagrađenu panoramsku rutu “Između dvije čarobne obale”, koja obuhvata sedam vidikovaca na relaciji Ostros-Virpazar, u dužini od 115 km.
 
Vidikovci su novi, značajan turistički sadržaj, koji će domaćim i inostranim gostima pokazati brojne ljepote i turističke atrakcije Bara u zaleđu Skadarskog jezera.
 

Epitet koji Bar ima kao “grad na dvije čarobne obale” dobio je potvrdu i valorizaciju u novoj panoramskoj ruti, projektu koji je realizovala Turistička organizacija Bara.
 
“Mi se trudimo da iz godine u godinu poboljšamo turističku ponudu, a to nam nije teško, jer imamo toliko ljepota na tako malom prostoru, toliko raznolikosti, kakvo je u stvari i cijelo područje Crne Gore. Panoramska ruta ‘Između dvije čarobne obale’ pokazuje nam brojne kulturno-istorijske spomenike, prirodne ljepote, kestenove šume, maslinjake, vinograde... Željeli smo da napravimo nešto posebno, a ova ruta u dužini od 115 km povezuje sve vrijedno što imamo na ovom prostoru, počev od ostrva na Skadarskom jezeru, manastira Starčevo, na Beški, Prečista Krajinska, 12 bunara na jednom mjestu u selu Boljevići, u Ostrosu iz XI vijeka, Staru maslinu, Stari Bar i spomeničku i arhitektonsku kulturu u Crmnici... Nadam se da je ovo nešto što će i agencije uvrstiti u svoj program, kako za domaće, tako i za inostrane turiste, jer je ovo nešto što je manje poznato turističkoj klijenteli”, kazala je direktorka TO Bar Neda Ivanović, koja je istakla da se posljednjih godina u zaleđu Skadarskog jezera izuzetno razvija seoski turizam.
 

“I danas smo bili svjedoci da i u ovom periodu ovdje ima puno gostiju, pretežno iz Zapadne Evrope. Francuzi, Belgijanci, Holanđani biciklima, pješke ili kolima prolaze ovu rutu našim uzanim putevima. To je i dalo ideju TO Bara da napravi jedinstvenu panoramsku rutu i da pokažemo zbog čega Bar nazivamo ‘gradom na dvije čarobne obale’”, kazala je Ivanović.
 
“Valorizacija sama po sebi podrazumijeva određene intervencije u prirodi koje ne smiju da je ugroze, već da istaknu sve njene potencijale i učine ih dostupnim turistima”, naglasio je predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.
 
“Te intervencije koje bi mi trebalo da uradimo jesu upravo nešto poput panoramske rute. Moramo da pravimo vinske podrume, vinske ceste, da obogatimo našu ponudu, kako bi turisti imali gdje da se odmore i probaju naše specijalitete. Ovu današnju manifestaciju ili svečanost vidim kao promociju Skadarskog jezera, kao promociju ovog dijela naše opštine koji apsolutno ne zaostaje za morskim. Čestitamo Turističkoj organizaciji Bara koja stalno sa svojim inicijativama doprinosi da se turistička ponuda naše opštine svake godine poboljšava i bude raznovrsnija i bogatija”, naglasio je predsjednik dr Zoran Srzentić.
 

Turistička organizacija i Opština Bar organizovali su cjelodnevni izlet za turističke poslenike, društveno-političke radnike, predstavnike agencija, koji je počeo sa jednog od najljepših vidikovaca - Stegvaš u Ostrosu. U toj mjesnoj zajednici su manastir Prečista Krajinska, kompleks od 12 bunara iz XI vijeka i niz drugih kulturnih znamenitosti i prirodnih atrakcija.
 
“Ljepotu koju je Bog ovdje stvorio treba vidjeti i uživati u njoj, iako naš kraj još nije razvijen. Možda će podsticaj za brži razvoj biti i ovi vidikovci, jer imamo čime da se hvalimo i imaju što turisti da vide”, kazao je Vebija Dodić, predsjednik MZ Ostros.
 
Predstavnici Nacionalne i TO Danilovgrad istakli su da bi ova panoramska ruta trebalo da posluži kao primjer i drugim opštinama za izgradnju sličnih turističkih sadržaja.
 
“Svakako da ova panoramska ruta između dvije obale upotpunjuje ponudu Bara i doprinosi atraktivnosti ne samo ove opštine, već i cijele Crne Gore. Na tome insistiramo u posljednje vrijeme, jer ne možemo svoju ponudu bazirati isključivo na suncu i moru. Savremeni turista traži dodatne sadržaje, zato puno radimo na tome i na ponudi koja podrazumijeva aktivan odmor u prirodi”, istakla je Aleksandra Maksimović iz Nacionalne turističke organizacije.
 
Direktor TO Danilovgrad Ivan Dragojević smatra da je barska TO pokrenula izvanrednu ideju: “Ovo je fenomenalno. Prvi put sam ovdje i nisam do sada znao da opština Bar ima ovakve potencijale i ponudu i na jezerskom dijelu. Mi želimo nešto slično da napravimo u našoj opštini, jer poznato je da se najveća svetinja i jedan od najvećih manastira u regionu, manastir Ostrog, nalazi na području Danilovgrada".
 
Panoramsku rutu čine vidikovci u Godinju, Donjim Murićima, Livarima, Stegvašu, Tuđemilima, Sutormanu i Limljanima, a promotivni izlet završen je u Tuđemilima.
 

“Proveli smo jedan nezaboravni dan. Napravili smo krug oko jezera i došli do mora. Završavamo u Tuđemilima, istorijskom mjestu za Bar i Crnu Goru, gdje se odigrala čuvena bitka i velika pobjeda nad moćnom Vizantijom, 1042. godine. Uoči dana nezavisnosti naše divne države napravili smo izlet koji će svima ostati u nezaboravnom sjećanju”, kazala je Branka Nikezić koja je čestitala građanima Bara I Crne Gore 21. maj.
 
Na panoramskoj ruti, TO Bar uradila je i kompletnu turističku signalizaciju i info table na kojima su označena kulturna dobra i atrakcije koje se nalaze na ovom prostoru i koje su juče posjetili učesnici panoramske promotivne rute.
 
Na Virpazaru su posjetioci na specijalizovanim štandovima, na kojima su bili izloženi suveniri i tradicionalni, autentični proizvodi, mogli probati crmničko vino, masline, maslinovo ulje i druge prepoznatljive proizvode. Obišli su i dva vinska podruma poznatih vinara iz Boljevića i Limljana - Ivice Pejanovića i Toma Ukšanovića. U kulturno-zabavnom programu učestvovali su Etno grupa Zora i KUD-ovi “Jedinstvo” i “Rumija”.