Društvo

Mjesec Ramazana počinje

Bar Info / MINA | 27:05:2017 | 11:45:02

Sinoć je u Islamskom kulturnom centru upriličena priredba najmlađih vjernika kojom je obilježen početak Ramazana. Ovaj islamski sveti mjesec počinje danas, a vjernici će ga provesti u postu, molitvi i praštanju. 
 
Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak se obilježava pojavom polumjeseca. To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kur’ana.
 
Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu sa Alahovim propisima.
 
Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.
 
Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.
 
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić poručio je da je Ramazan mjesec univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve.
 
On je kazao da je Ramazan pravo vrijeme, a post najbolji način da se duhovno osnažen i ummet izbori sa savremenim izazovima, prvenstveno onim unutar sebe. "U Allahovu naklonost na tom putu ne treba ni sumnjati".
 
"Ramazan je mjesec univerzalnih vrijednosti i poruka svim ljudima da svijet učine mirnijim, slobodnijim i pravednijim mjestom za sve. U to ime, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazan! Ramazan šerif mubarek olsun", poručio je Fejzić.