Društvo

Barski ljekari na konferenciji u Budvi

by Ivanka Leković | 29:05:2017 | 11:41:11

Ljekari barskog Doma zdravlja učestvovali su na Petoj konferenciji AGPFMSEE 2015 - Međunarodnog udruženja porodične medicine, koja je juče završena u Budvi.
 
Barski ljekari predstavili su se sa četiri rada. Prim. dr Milenka Vraneš Grujičić autor je dva rada “Porodična medicina u zdravstvenoj zaštiti radnika“ i “Fraktalni crtež u prevenciji i liječenju bolesti”, dok se u radovima “Mehanizam formiranja i liječenje psihosomatskih bolesti“ i “Glavobolje u praksi izabranog doktora“ pojavljuje kao koautor, sa koleginicama dr Renatom Abramović i dr Vesnom Kostić, koje zbog radnih obaveza nijesu prisustvovale konferenciji. Ljekari Božika Subašić, Bojana Vuković, Bojana Pupović i Miroslav Stanišljević prisustvovali su konferenciji. Dr Božika Subašić i dr Bojana Vuković imali su rad na temu Indeterminantna histiocitoza/Non LH-cell histiocitoza/ koji je zavrijedio pažnju, jer se radi o rijetkom proliferativnom oboljenju.
 
Konferenciju je organizovalo Udruženje doktora opšte porodične medicine Crne Gore, a prisustvovali su ljekari iz Jugoistočne Evrope - preko 620 učesnika, dok su gosti bili ljekari iz SAD i Portugala.
 
“Tokom tri dana, u tri kongresne sale smjenjivala su se predavanja o najznačajnijim problemima u praksi porodičnh ljekara, nasilju u društvu, zloupotrebi antibiotske terapije, preventivnoj zaštiti zaposlenih i saradnji u okviru struke. Skrenuta je pažnja na pojavu rezistentnih bakterija u našem regionu, što je posljedica nekritične i samovoljne upotrebe antibiotika. Predložena je upotreba vodiča dobre prakse i jasnih smjernica u radu“ - kazala je za Radio Bar i Bar Info prim. dr Milanka Vraneš Grujičić.