Društvo

Diskriminacija u zapošljavanju kao regionalni problem

by Ivanka Leković | 02:06:2017 | 09:45:17

Diskriminacija postoji i pred tim se ne mogu zatvarati oči - opšti je zaključak juče okončane dvodnevne konferencije “Diskriminacija na radu i u zapošljavanju”, koja je juče okončana u hotelu “Princess”.
 
Regionalnu konferenciju “Diskriminacija na radu i u zapošljavanju” (za Crnu Goru, BiH i Srbiju) u Baru organizovala je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, OEBS-om, Savjetom Evrope i Regionalnim savjetom za saradnju-Integracija Roma 2020.
 
Juče je razgovarano i o diskriminacijama prilikom zapošljavanja, te da je istraživanje pokazalo kako se javlja najviše po osnovu političkog uvjerenja, nacionalnosti, pola, invaliditeta i starosti. Procedure za zapošljavanje nijesu jasne i transparentne i u njima najčešće nijesu propisani uslovi provjere znanja i postupak bodovanja. S druge strane, nezaposleni građani nijesu ohrabreni da podnose prijave jer nemaju povjerenja u rad institucija kad je u pitanju zaštita njihovih prava.
 
Zamjenik obdusmana za oblast zaštite od diskriminacije, Siniša Bjeković, za Radio Bar i Bar Info kazao je da će zaključci sa konferencije biti objavljeni u formi brošure i služiće kao osnova za dalji rad.
 
“Mislim da je jedan opšti zaključak, koji se sam po sebi izvodi - da diskriminacija postoji i pred ti ne možemo zatvarati oči. Drugi, važan i vrlo važan i interesantan detalj jeste da praktično živimo i preživljavamo iste probleme kao i ostale države u regionu, pod tim prvenstveno mislim na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, i da taj regionalni pristup jeste jedan novi kvalitet koji je ova konferencija dala u razmatranju tema koje smo kandidovali za ovaj skup. Sljedeći važan detalj je opšte jedinstvo svih učesnika u raspravi po određenim pitanjima koja su se ovdje otvorila, a to su prije svega da rješavanja problema, odnosno borbe protiv diskriminacije nema bez institucionalnog pristupa. Institucionalni pristup ne podrazumijeva djelovanje samo jedne institucije. Mi dakle, nijesmo ovdje odgovorni kao institucija zaštitnika ili bilo koja druga u Crnoj Gori pojedinačno, već smo odgovorni kao država Crna Gora da svojim građanima i svim licima koja se nalaze pod jurisdikcijom Crne Gore obezbijedimo jednak tretman, bez razlikovanja nekog ličnog svojstva koje nema opravdanja, odnosno utemeljenja u Zakonu” -istakao je Bjeković.
 
Na konferenciji su učestvovali i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, ambasadorka Maryse Daviet, šefica MIsije OEBS u Crnoj Gori i Angela Longo, šefica Kancelarije programa Savjeta Evrope, Orhan Usein, rukovodilac tima Regionalnog savjeta za saradnju - Integracija Roma 2020. Regionalnu konferenciju pozdravio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je istakao da nije riječ o regionalnom nego globalnom problemu, koji država ulaže napor da problem riješi.