Društvo

Pajović: Voda za Sustaš isključivo iz njihovog izvorišta

by Vjera Knežević Vučićević | 02:06:2017 | 16:51:52

Od 30. tog maja stanovnici zaleđa koji se vodom snabdijevaju sa izvorišta Sustaš zbog smanjenja izdašnosti nemaju vodu od sedam sati ujutro do 19 časova.
 
“Ako se uzme u obzir sadašnje stanje mreže i vodoprivrednih objekata, problem vodosnabdijevanja ovih naselja nije moguće riješiti preuzimanjem dodatnih količina vode iz sistema Regionalnog vodovoda. Naime, cjelokupno područje je izolovano i zavisi isključivo od izdašnosti izvorišta Sustaš koje trenutno iznosti 4,9 litara u sekundi, a u kasnijem periodu - tokom jula i avgusta, pada na 2,2 do 2,5 litara”,  objašnjava izvršni direktor Vodovoda mr Zoran Pajović.
 

On podsjeća da je višedecenijska praksa da se u zavisnosti od hidrološke situacije za potrošače iz ovog dijela opštine uvode dva stepena restrikcije.
 
S obzirom da se posljednjih mjeseci mnogo govori o investicijama na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, Pajović podvlači da se one “uglavnom odnose na odvođenje otpadnih voda, a da se dio posla koji se izvodi na vodovodnoj mreži ne odnosi na ova naselja”.
 
“Prema Generalnom rješenju, za trajno rješavanje vodosnabdijevanja ovih naselja neophodna je izgradnja novog rezervoara Stari Bar u kojem bi se prihvatala voda iz sistema Regionalnog vodovoda i izgradnja cjevovoda u naselju Marovići, što objektivno prevazilazi trenutne finansijske mogućnosti Opštine Bar” - zaključuje Pajović.