Društvo

Info dan o nacionalnom brendiranju

by Silvija Vukelić | 06:06:2017 | 12:07:30

“Info dan o nacionalnom brendiranju Crne Gore” u organizaciji Ministarstva ekonomije održan je u sali Dvorca kralja Nikole.
 
“Nakon Nikšića, Bar je drugi grad u kojem smo organizovali info dan. Cilj nam je da obiđemo sve crnogorske opštine i informišemo zainteresovane o značaju nacionalnog brendiranja, koja je njegova svrha, koje se koristi ostvaruju i kako će se u budućnosti znak nacionalnog brenda primjenjivati. Na sjednici Skupštine Crne Gore 2. juna usvojen je Zakon o nacionalnom brendu, što predstavlja prvi i jedini zakon te vrste u Evropi, a koliko znam i šire”, kazao je Jovo Rabrenović, direktor Direktorata za nacionalno brendiranje i zaštitu potrošača.
 
On ističe da je brendiranje države najkompleksniji i najzahtjevniji proces brendiranja, neprekidno se nadograđuje i prolazi kroz razne faze.

 

“Isticanjem određenih prednosti i posebnosti države nastojimo da u svijesti inostrane javnosti stvorimo pozitivnu sliku. Možda sam subjektivan, ali mislim da smo na pravom putu. Ono što nam u ovom trenutku nedostaje i na čemu treba raditi je jačanje kapaciteta iz oblasti brendiranja - od ljudskih do finansijskih. To jeste skup posao, ali se svako ulaganje višestruko vrati. Otprilike je 6 puta veća vrijednost proizvoda koji nosi znak nacionalnog brenda, posebno na inostranom tržištu”, naglasio je Rabrenović.
 
Autor grafičkog rješenja nacionalnog brenda koje je izabrano na međunarodnom konkursu u martu prošle godine je profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Kovač.
 
Logotip nacionalnog brenda je stilizacija dvoglavog orla sa državnog grba Crne Gore. Pored toga, autor je koristio i elemente kruga, koji zapravo simbolizuje savršenstvo, zato što je našu državu vidio kao malu, ali savršenu. Ovaj znak naći će se na proizvodima i uslugama crnogorskog porijekla, biće istaknut tokom održavanja značajnih događaja, na određenim predmetima, objektima propagandnom materijalu”, kazala je Marija Čvorović, načelnica u Direktoratu za nacionalno brendiranje i najavila da im je naredni korak izbor slogana.
 

Sa velikom pažnjom i interesovanjem, prezentaciju su pratili učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.
 
“Ovo je nastavak naše uspješne saradnje sa Ministarstvom ekonomije, konkretno sa Direktoratom za nacionalno brendiranje. Prije pola godine oni su bili naši gosti i govorili na edukativnoj tribini u našoj školi. Učenici su potom na njihov poziv s velikim zadovoljstvom prisustvovali i nacionalnim konfrencijama. Evo, i danas su s posebnom pažnjom odslušali prezentaciju, to znači da im je tema interesantna i da su prepoznali njen značaj”, kazala je direktorica SEUŠ Tanja Spičanović.