Društvo

Sjutra Ramazanski Bajram

| 24:06:2017 | 22:50:02

Crnogorski muslimani proslaviće sjutra veliki islamski praznik - Ramazanski Bajram.
 
Ramazanski bajram traje tri dana i obilježava kraj mjeseca Ramazana, odnosno mjeseca posta tokom koga se muslimani širom svijeta, od zore do zalaska sunca, uzdržavaju od jela, pića i intimnog odnosa.
 
Mjesec Ramazana jedan je od najznačajnijih mjeseci u godini za sve muslimane.

* * * * *
 
Bajramsku poruku vjernicima uputio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bar, Muidin ef.Milaimi
 
“Poštovani vjernici Esselamu alejkum!
 
Blagoslovljeni dani i noći mjeseca Ramazana su iza nas. U njima smo izvršavali najbolje djelo, sa kojom se ne može mjeriti niti jedno drugo djelo. To je post, treći temeljni praktični obred islama. Postom smo čistili svoju dušu, tijelo, čuvali se grijeha i snažili svijest o Bogu, našem stvoritelju i Gospodaru.
 
Dragi vjernici, danas vise nego ikada svijetu je potreban mir. Svaki dan gledamo iste scene, ubijaju se nedužni ljudi. Allah nas poziva da živimo u miru, da budemo sigurni u državi gdje živimo i da ne činimo nered u zemlji. Uvijek je najbolji put razgovor, jer razgovorom možemo rješavati probleme, naravno preko institucija.
 
Dragi vjernici, bajramski dani trebaju biti dani ljubavi, pažnje i lijepog ophodjenja, što trebamo iskazivati prema svima: i našoj braći po vjeri, i komšijama, i našim prijateljima i rodbini, ali i svim ljudima.
 
Neka dani Bajrama budu dani mira,sreće i ljubavi. Na kraju muslimanima u Crnoj Gori, našoj dijaspori kao i muslimanima iz cijelog svijeta od srca čestitam bajram sa riječima sretan Bajram, gezuar Bajramin, Bajram šerif mubarek olsun!”