Društvo

Bajramski prijem u Islamskom kulturnom centru

by Ivanka Leković | 25:06:2017 | 16:10:15

Medžlis Islamske zajednice Bar priredio je danas u Islamskom kulturnom centru tradicionalni svečani prijem povodom ramazanskog Bajrama. Predsjednik Medžlisa Ćazim Alković poželio je dobrodošlicu zvanicama i zahvalio im što su su došli da podijele radosti Bajrama “koji je praznik mira, ljubavi i prijateljstva”.

“Islamska zajednica u Baru je faktor koji spaja i učvršćuje zajedništvo u našem gradu na svim poljima života. Intenzivno radimo na razvoju zajednice, posebno na razvoju djece i omladine u smislu otvorenosti i potpune integracije u moderno društvo, uz očuvanje tradcionalnih vrijednosti islama. Sigurni smo da praktikovanje islama u, za sve otvorenom, Baru nije prepreka za druženje, prijateljstva, život i rad na zajedničkom napretku svih njegovih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnost”, rekao je Alković.

 

On je ispred Islamske zajednice zahvalio Opštini Bar što je omogućila značajno proširenje islamskog gradskog groblja na Belvederu, uz nadu da će uskoro biti određena lokcija islamskog vjerskog objekta na Novom Baru “što muslimani dugo isčekuju”. Kao problem, Alković je naveo da IKC i dalje nije priključen na odgovarajuću elektro-mrežu, jer godinama nema saglasnosti Ministarstva zdravlja za postavljanje napojnog kabla do trafostanice u dvorištu susjedne Opšte bolnice.
 
“Sa ovog časnog mjesta ponovo pozivam sve, bez obzira na konfesiju, da zajednički uspostavimo međureligijski dijalog i intenzivno unaprjeđujemo suživot svih vjerskih zajednica. Pokažimo da naši vjerski objekti nisu mjesto dijeljenja, već sakupljanja i spajanja, što i ovaj skup dokazuje. Svim muslimanima želim da Bajram provedu u miru, zdravlju i zadovoljstvu sa porodicama i prijateljima, a našim prijateljima drugih konfesija želim sve najljepše i ličnu i porodičnu sreću”, poručio je Alković.

 
Predsjednik Sabora Islamske zajednice Crne Gore i glavni imam barski Muidin ef. Milaimi ukazao je na značaj upravo okončanog ramazanskog posta za islamske vjernike, i naveo da Bajram treba da protekne u znaku ljubavi, pažnje i lijepog ophođenja. On je zahvalio Nadbiskupu barskom monsinjoru Roku ĐonLešaju što je došao na prijem sa don Simom Ljuljićem, i prenio pozdrave protojereja barskog oca Slobodana Zekovića koji nije mogao doći.

 
Među zvanicama bili su i predsjednik Opštine, dr Zoran Srzentić koji je prigodnim govorom zaželio srećan Bajram svim islamskim vjernicima i ukazao na tradicionalne vrijednosti skladnog života u Baru, potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predsjednik SO Bar Radomir Novaković Cakan, predstavnici Medžlisa, javnog i privrednog života grada. Program je vodio imam džamije u Podgradu Emil Škrijelj.