Društvo

Aktiv biologa nezadovoljan smanjenjem broja časova

by Anđela Andrijašević | 27:06:2017 | 11:35:13

Aktiv biologa Bara je prošle nedelje održao sastanak na kojem je izvršio analizu i reviziju rada za prethodnu školsku godinu.

Kako je saopšteno iz ovog Aktiva, nezadovoljni su novim izmjenama Nastavnog plana i programa gdje je došlo do redukcije broja časova obaveznog predmeta biologije kao i redukcije broja časova u VII i IX razredu.
 
Prema njihovim riječima “sigurni su da, učenici završnih razreda osnovne škole, jednim časom biologije nedeljno neće moći da steknu osnovna znanja o građi i funkcionisanju ljudskog organizma, o prirodi koja ih okružuje i čiji su dio”.
 
Pored toga, tako mali broj časova ne pruža priliku da se osnovci zainteresuju za biologiju i cijeli niz profesija čiji temelji počivaju upravo na ovoj nauci.
 
U prilog njihovom zahtjevu za rješavanje ovog pitanja na pogodniji način, govori velika zainteresovanost učenika za Olimpijadu znanja, Državno takmičenje i izborne predmete iz oblasti biologije.
 
Tako su, u prethodnoj godini, učenici barskih osnovnih škola pokazali zavidan nivo znanja na opštinskom i državnim takmičenjima.
 
Na Državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra, od ukupno 56 takmičara, četvoro učenika barskih škola je ostvarilo zapažene rezultate. Prvo mjesto je osvojio Dušan Vukčević iz OŠ “Blažo Jokov Orlandić (mentor Milanka Škipina). Drugo i peto mjesto pripali su učenicima OŠ“Meksiko”- Anelu Pereziću i Anidi Dacić (mentor Ramiza Joha). Lejla Hasanović iz OŠ“Jugoslavija” (mentor Mirjana Vučinić) osvojila je osmo mjesto.
 
Na Olimpijadi znanja iz biologije u kategoriji VIIi razreda peto mjesto je osvojila Iva Obradovića. Osmo mjesto je pripalo Milica Ćorić iz OŠ “Jugoslavija” (mentor Mirjana Vučinić) i Emiliji Kozomara (mentor Milanka Škipina).
 
U kategoriji devetih razreda, Dušan Vukčević, učenik OŠ “Blažo Jokov Orlandić”,osvojio je prvo mjesto (mentor Milanka Škipina). Drugo mjesto je pripalo Anidi Dacić, iz OŠ. “Meksiko” (mentor Ramiza Joha).
 
Pored zapaženih rezultata na takmičenjima, Aktiv se pohvalio i brojnim aktivnostima kojima su obilježeni važni datumi: 16. septembra Svjetski dan zaštite ozonskog omotača, 22. septembra Dan bez automobila, 4. oktobra Svjetski dan zaštite životinja kao i Svjetski dan zdrave hrane - 16. okotobra.
 
Učenici barskih škola učestvovali su i u brojnim akcijama. Jedna od njih je bila “Svaka limenka se računa”, u kojoj su učenici OŠ “Anto Đedović” sakupili 13.637 limenki i zaradili ukupno 52 eura. Novac su donirali u humanitarne svrhe, za pomoć oboljeloj djeci. Učenici OŠ “Blažo Jokov Orlandić” učestvovali su u akciji “Čepom za osmijeh”, čiji je cilj da se reciklažom čepova prikupe novčana sredstva za pomoć u kupovini invalidskih kolica onima kojima su potrebna.
 
Predsjednica Aktiva biologa Bara, Mirjana Vučinić kaže da je zadovoljna radom u ovoj godini, te da će nastojati da dogodine postignu još bolje rezultate.