Društvo

Privremeno zabranjen ribolov na jezeru

| 18:07:2017 | 12:16:44

Zbog niskog vodostaja u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, a na osnovu preporuka naučne institucije i dopune pravila koju je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo u Naredbi o ribolovnim zabranima, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda kojom je zabranjen lov na sve vrste riba i ostale vodene faune, ukoliko je nivo vode manji od 6.46 mnm, ribolov na ovom jezeru se privremeno zabranjuje.
 
Trenutni nivo Skadarskog jezera je, prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 4.56 mnm, pa je shodno tome u ovom parku zabranjeno loviti sve vrste riba i ostalu vodenu faunu do poboljšanja hidroloških prilika. Trenutno je svega dva centimetra viši vodostaj od rekordnog minimuma (4.54 mnm) od kako se mjeri nivo vode Skadarskog jezera.
 
Imajući u vidu da je Skadarsko jezero plitko, u takvim uslovima smanjuje se radijus kretanja i mogućnost migracija vodenih organizama, prvenstveno riba, iz jednog dijela jezera u drugo. Organizmi nalaze utočista u lagunama i izvorima, te uz činjenicu da su, inače, u slabijoj životnoj kondiciji, podložniji su bolestima i lakše je uloviti ili preloviti, odnosno ugroziti neku vrstu vodene faune.
 
Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sva ribolovna društva, ribolovce, turiste, rekreativce i ljubitelje prirode, da poštuju preporuku Nacionalnog parka Skadarskog jezera o privremenom prekidu ribolova usljed niskog vodostaja i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju ribljeg fonda ovog zaštićenog prirodnog područja.