Društvo

Grad i ovog ljeta oblijepljen plakatima

by Anđela Andrijašević | 20:07:2017 | 13:13:27

Lijepljenje plakata i reklamno-propagandnog materijala na mjestima koja za to nijesu predviđena, tradicionalno se nastavlja i ove godine.
 
Ukoliko prošetate užim gradskim jezgrom, skoro na svakom koraku možete primjetiti veliki broj plakata kojima se reklamira sve - od nastupa narodnjačkih zvijezda, preko brojnih festivala, od usluga pedikira,manikira, masera, molera, te promocija političkih i vjerskih skupova i slično.

 
Ljetnja sezona i povećan broj dešavanja u gradu, situaciju čine još složenijom, pa se novi plakati postavljaju iz sata u sat.
 
Mjesto na kom se reklamno-propagandni materijal najčešće postavlja su zidovi Robne kuće, koji ipak nisu dovoljni, pa se za istu svrhu koriste semafori, kontejneri, stabla drveća, palmi i slično.
 
Ni činjenica da u gradu postoji objekat koji je namjenjen postavljanju plakata i propagandnog materijala, ne pravi neku veliku razliku.

 
Shodno Zakonu o komunalnim djelatnostima, zabranjeno je lijepljenje i pričvršćivanje plakata po fasadama zgrada, stablima, stavljanje oglasnih i reklamnih objekata i panoa, bez odobrenja nadležnog organa a nadležnost za rješavanje ovog problema u rukama je Komunalne policije.
 
Načelnik ove službe Dragan Radulović je, za Radio Bar i Bar Info, istakao da “Komunalna policija preduzima sve neophodne mjere kako bi rješila ovaj problem, ali hiperprodukcija dešavanja u jeku ljetnje turističke sezone otežava posao zbog čega je fizički nemoguće da službenici djeluju na svim mjestima”.
 
U ovom trenutku je, kako kaže Radulović, Komunalna policija posebno fokusirana na kontakt zonu sa Morskim dobrom i šetalište gdje gotovo svakodnevno preduzimaju represivne mjere kako bi suzbili oblijepljivanje palmi, ostalog rastinja i objekata, i najavljuje veliki broj akcija sličnih onoj u Sutomoru kada su, od plakata i reklamnog materijala, u potpunosti očistili zid kod autobuskog stajališta.