Društvo

Predavanje o posljedicama NATO bombardovanja

by Silvija Vukelić | 20:07:2017 | 13:59:55

U organizaciji Pravoslavne crkvene opština Bar, u kripti Hrama Svetog Jovana Vladimira, predavanje na temu “Zdravstvene posljedice NATO bombardovanja Republike Srpske, Srbije i Crne Gore” održao je autor istoimene knjige doc.dr Alek Račić prim.dr spec, maksilofacijalni hirurg u Kliničkom centru Srbije.
 
Tokom stručne prakse on je primijetio da je u populaciji posljednjih godina prisutno povećanje malignih bolesti i drugih malformacija .
 
“Ova tema se marginalizuje iz političkih razloga, to je svima jasno, ali ja sam se bavio isključivo naučno-istraživačkim radom ne zalazeći u politiku ni malo. Kroz rezultate i činjenična stanja koje sam u svom istraživanju prikazao, nikad nisam naišao na nekog ko kaže da nešto od toga što pričam nije tačno, čak ni NATO lobisti ” kazao je dr Račić.
 
Iako je još 2000. godine od NATO saveza tražio da mu zbog potreba istraživanja dostave tačan sastav bombi koje su bacali avioni A10, odgovor nije dobio. Osiromašeni uranijum je, kako ističe “najmanje štetan od svega što je izručeno tokom bombardovanja i ’99. i ’95.”
 
“Elementi kao što su plutonijum ili polonijum 17 su daleko štetniji od osiromašenog uranijuma. Takođe, bombardovanjem petrohemijskih industrija u Srbiji, oslobođeni su izuzetno štetni kancerogeni sastojci, kao što su fozgen, inače bojni otrov, koji kada ispari u atmosferu stvara se difozgen koji je još štetniji. Otrovi iz postrojenja ušli su u vodotokove, zemljište, vazduh, lanac ishrane“, tvrdi dr Račić.

 
Po istraživanjima broj oboljelih od najtežih malignih tumora poslije NATO bombardovanja, povećan je čak osam puta .
 
U razgovorima sa patolozima on je otkrio i da u poslednjih 15 godina tumori pokazuju veću agresiju, da više razaraju tkiva, a da su ćelijske mutacije složenije, zbog čega su razorne moći tumora jače nego ranije.
 
Tokom predavanja dr Račić je saopštio i statističke podatke.
 
“Za 78 dana bombardovanja SRJ izvršeno 36219 naleta NATO aviona od čega je 10484 vazdušnih udara po vojnim i civilnim ciljevima sa 1150 borbenih aviona gdje je lansirano skoro pola miliona različitih projektila ukupne mase 22 tone. Sa brodova i dejstvom avijacije ispaljeno je 1300 krstarećih raketa. Osiromašenim uranijom je gađano je ukupno 113 lokacija na području Srbije i Crne Gore. Na području Kosova i Metohije bačeno je mnogo više nego što se priznaje, zato sam ostavio da je nepoznat broj. Od ukupno 45 tona osiromašenog uranijuma bačeno je čak 30 tona na području Kosova i Metohije”, navodi u knjizi dr Račić.
 
Neophodno je smatra on, formiranje Instituta koji bi bio multidisciplinaran i koji bi se bavio istraživanjem ne samo posljedica NATO bombardovanja po zdravlje ljudi, već i stanjem životne sredine.
 
“Bez Instituta iluzorno je baviti se posljedicama. To bi bila ključna i refrerentna ustanova koja bi izvela sve potrebne mjere za zaštitu stanja zdravlja populacije i životne sredine”,  zaključuje dr Račić.