Društvo

Ekološki znak EU za apartmane Arabelovića na Valu Maslina

| 26:07:2017 | 18:56:08

Luksuzni apartmani Val Maslina iz Bara i Bogdanović iz Kotora, poslednji su u nizu smještaja u Crnoj Gori dobili sertifikat Ekološki znak Evropske unije (EU), kojim se dokazuje kvalitet turističke usluge tih objekata i spremnost za unaprijeđenje poslovanja u cilju dostizanja vodećih ekoloških standarda, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.
 
Od početka godine šest hotela pridružilo se porodici eko sertifikovanog smještaja u Crnoj Gori, dok je veliki broj započeo proces sertifikacije. Sertifikat se izdaje na osnovu provjere usaglašenosti 22 obavezujuća kriterijuma od ukupno 43 kriterijuma koja oznaka prepoznaje. Ugostiteljski objekti manjih kapaciteta takođe prepoznaju prednosti prelaska na održive prakse poslovanja i s tim u vezi mogućnosti boljeg pozicioniranja na tržištu. Sertifikat je potvrda da sertifikovani objekat u praksi sprovodi ekološki koncept rada, štedi energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, promociji održivog saobraćaja i radi na redukciji stvaranja otpada.
 
Posebno bitan segment ovog sertifikata, podrazumijeva aktivnu komunikaciju i promociju ekološke vizije turizma na nivou hotela, kao i u saradnji sa gostima, preduzetnicima, dobavljačima i ostalim partnerima. Ekološki znak EU, uspostavljen je prije 25 godina i omogućava promociju proizvoda i usluga na tržištu od 500 miliona stanovnika, koje uključuje neke od najznačajnijih emitivnih tržišta, kao što su Njemačka, Francuska, države Beneluksa i Skandinavije.
 
Projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma”, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore, podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak Evropske unije i Travelife za hotele i apartmane. Sertifikovani hoteli privlače ekološki obrazovane goste koji brinu o zaštiti životne sredine. UNDP svim hotelijerima zainteresovanim za eko sertifikaciju nudi  podršku u vidu  besplatnog preliminarnog energetskog pregleda, kako bi se procijenile postojeće prakse i predložile troškovno efikasne mjere energetske efikasnosti; savjetodavne usluge menadžerima i odgovornom osoblju u smještajnim objektima u cilju dostizanja kriterijuma za sertifikaciju a koji uključuju tehničke posjete, obezbjeđivanje formi i obrazaca i primjenu najboljih praksi; kofinansiranje troškova sertifikacije, kroz opredijeljena sredstava za troškove revizorskog pregleda, dok sertifikovani objekti imaju obavezu plaćanja godišnje članarine (dvije godine za Travelife i do pet godina za EU Eko znak); kao i značajnu medijsku  i marketinšku podršku, i podršku u promociji preko mreže lokalne i nacionalne turističke organizacije.