Društvo

Mrkovski Duzen za završno veče manifestacije

| 31:07:2017 | 10:53:09

Završno veče ovogodišnjih “Dana Mrkojevića” je zakazano za 3. avgust, kada će se u dvorištu OŠ “Mrkojevići“ sa početkom u 21:00 održati tradicionalno završno veče - Mrkovski "Duzen”, sa bogatim kulturno-zabavnim programom.
 
Manifestacija se organizuje nakon duže pauze zbog finansijsko-organizacionih problema, a ove godine je pod pokroviteljstvom Savjeta Muslimana Crne Gore, uz finansijsku podršku Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava, a organizator i nosilac projekta je mr Alen Pelinković.
 
U okviru ovih Dana Mrkojevića organizovana su dva okrugla stola: “Istorijat i porijeklo Mrkojevića” i “Ekonomski potencijali Mrkojevića”.  
 
Na prvom okruglom stolu se raspravljalo o istorijatu i porijeklu Mrkojevića, kao i mogućnostima valorizacije kulturnog nasljeđa. Zaključci diskusije učesnika okruglog stola odnose se na par konkretnih prijedloga: da se pokrene procedura kako bi mrkovski dijalekt dobio status nematerijalnog kulturnog dobra i prijedlog oživljavanja muške nošnje u Mrkojevićima koja je nestala tokom vremena. Osim toga, kaže se, neophodno je da se pokrene inicijativa za zaštitu škole u Mrkojevićima i da se hitno obezbijedi zaštita tuluma, kao posebne vrste grobnih humki u ovom području.
 
Centralna tema drugog okruglog stola je bila urgentna izgradnja i regionalizacija nove dionice puta kroz ovu barsku mjesnu zajednicu, na potezu od brda Sveti Ivan do Kruta, u dužini od oko 11 kilometara. Ovo je dionica puta kojom se odvija saobraćaj međunarodnih razmjera. Takođe, istaknuta je neophodnost izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture na kompletnom primorskom pojasu, kao i sanacija pojedinih lokalnih puteva.