Društvo

Mladi iz Bara dio projekta YOUropean 2017

by Željko Milović | 02:08:2017 | 10:53:56

Projekat “YOUropean 2017” je realizovan u Jermeniji, u okviru Erasmus plus programa u periodu od 22. do 31. jula u okviru aktivnosti mobilnosti i razmjene mladih.
 
Na ljetnjoj školi je učestovalo 44 mladih iz Luksemburga, Italije, Crne Gore i Jermenije. Mladi iz Crne Gore, njih osmoro, bili su iz Bara i Berana. Glavne teme kojim su se mladi tokom Ljetnje škole bavili su promocija integracije, socijalne uključenosti i solidarnosti sa migrantima.

 
“Mladi su imali prilike da vide koje se sve aktivnosti realizuju u cilju pružanja pomoći i podrške migrantima od strane UNHCR-a, NVO Aleppo, Poliklinike za migrante i Caritasa. Posljednjeg dana projekta mladi su u centru Jerevana izveli performans “Probudi se, Svijetu! Zajedno smo jači!”, kroz koji su promovisali potrebu za zajedničkim odgovorom na potrebe migranata.

 
 
Tokom boravka u Jeremniji mladi iz različitih zemalja su imali prilike da ramjene iskustva o radu sa migrantima, o volonterskom radu, socijalnoj inkluziji, ali i da predstave kulturno-istorijske znamenitosti svojih zemalja. Mladi su imali prilike posjetiti vodopade Toro, Memorijal genocida nad Jermenima, Muzej genocida i Muzej Jermenskog nacionalnog kompozitora Komita. Ljetnja škola je realizovana u Torosu i Jerevanu”, istakao je za Bar Info Marko Đelović, koordinator Caritasa Barske nadbiskupije.