Društvo

Montažne pasarele za smanjenje gužvi u Sutomoru?

by Vjera Knežević Vučićević | 03:08:2017 | 15:44:04

Ni ova sezona, nažalost, ne nudi ljepšu sliku Sutomora. Viziju atraktivnog turističkog mjesta koje posljednjih godina izgradnjom visokokategorisanih hotela i velikim ulaganjima u infrastrukturne projekte nastoji da se profiliše kao destinacija koja će privući tursite veće platežne moći, još uvijek ruže kolone automobila i grupice pješaka koji iscrpljeni od Sunca i mora ispred “zebre” čekaju da pređu cestu.
 
Velikim prilivom turista aktiviran je višegodišnji problem sa kojim se Bar gotovo bezuspješno pokušava izboriti - ogromne gužve u saobraćaju. Najteže je u Sutomoru, gdje se saobraćaj nerijetko odvija uz kretanje od pet kilometara na sat, a povremeno na tri “kritične tačke”- raskrsnici prema centru tog turističkog mjesta, kod marketa “Voli” i na skretanju kod restorana “Jug” biva i potpuno zaustavljen.
 
“Saobraćajni policajci vrijednim i predanim radom uspijevaju da regulišu saobraćaj kada nijesu tzv. ‘udarni’ dani- smjene gostiju koje su obično prvog, desetog i 15. u mjesecu. Vikend je takođe ‘kritičan’ zbog ogromnog priliva vozila iz pravca Podgorice”, kaže komandir saobraćajne policije u Baru Nikola Drašković. Kako ističe, “nije od onih koji će sa strane pratiti dešavanja”, već se trudi da čestim izlascima na teren pruži podršku i pomogne kolegama.
 
Drašković procjenjuje da bi najadekvatnije rješenje bila izgradnja tri montažne pasarele iznad tri pješačka prelaza, a prostor između njih bi valjalo ograditi i oplemeniti zelenilom.
 
“To nije velika investicija, a da je dobro rješenje potvrđuju pasarele izgrađene u Podgorici koje imaju višestruki učinak kako u pogledu bezbjednosti pješaka, tako i protoku saobraćaja. Pasarele bi donijele veliko olakšanje za saobraćajne policajce, turiste i pješake”, objašnjava komandir saobraćajne policije.
 
U Sutomoru su svakodnevno angažovane dvije saobraćajne patrole i dvojica motociklista.
 
“Šest policajaca je svakodnevno tu, a u udarnim terminima taj broj dupliramo. Nije rijetkost da dupliramo i smjene, pozivamo ih i da ranije dođu na posao… Ovo nije dugoročno rješenje, momci su izuzetno opterećeni”, objašnjava Drašković.
 
Uniforma, stajanje na ulici na 40 stepeni, nervoza učesnika u saobraćaju prate svaki radni dan saobraćajnih policajaca angažovanih na regulisanju saobraćaja u Sutomoru. Osim toga nije lijepa dobrodošlica kada turisti na ulasku u grad koji su odabrali za ljetovanje nakon pređenih i po 500 kilometara na samom ulasku stoje po dva, dva i po sata u nepreglednoj koloni automobila… Komandir saobraćajne policije u Baru tvrdi da bi izgradnjom tri pasarele ova slika konačno postala prošlost. Valja dodati i da ako se ideja realizuje, umjesto sadašnjih šest policajaca bila bi potrebna samo dvojica koji bi posao obavljali znatno rasterećenije- pratili bi i regulisali normalno odvijanje saobraćaja.