Društvo

Novi projekat Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj

by Darija Marđokić | 09:08:2017 | 13:05:50

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj od prvog jula otpočela je realizaciju projekta “Servis personalnih asistenata za osobe sa oštećenim vidom”.
 
Ovaj projekat finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore u okviru Javnih radova. U projekat je uključeno 25 članova Organizacije. U sklopu ovog projekta, zaposlena su dva personalna asistenta koji pružaju pomoć članovima u prostorijama Organizacije, ali i na terenu, a njihove zarade u cjelosti finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Prema riječima predsjednika Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselina Joketića, ovaj servis realizuju od 2014. godine, u okviru javnih radova koje finansira ZZCG.
 
“Zadaci personalnih asistenata su da nam pomognu u radu, odnosno našim članovima koji svakodnevno borave u našim prostorijama - da im pomognu prilikom čitanja dnevne i periodične štampe, da ih uključe u društvene aktivnosti, kao što su igranje pikada, gledanje filmova adaptiranih za slijepe, igranje šaha... ali i da obiđu one članove koji nisu u mogućnosti da posjete naše prostorije, da im pomognu pri nabavci osnovnih životnih namirnica, pri plaćanju određenih računa, da se sa njima druže i da im uliju samopouzdanje. Da i oni osjete da neko brine za njih, da imaju nekoga ko može da im pomogne kada im je ta pomoć potrebna. Ovaj servis za njih i te kako znači, jer imamo članova koji žive sami, kao i onih koji žive sa supružnikom starije životne dobi. To je kategorija koja najviše zavisi od ovog servisa“, objasnio je Joketić.

 
Za ovim servisom vlada veliko interesovanje među članovima Organizacije.
 
“Sve je više zainteresovanih za ovaj servis i sve više im treba. Mi ćemo se truditi da ovo ne bude periodično, nego da traje stalno, ali za to nam naravno trebaju finansijska sredstva, obučeni personalni asistenti i treba nam, jedno motorno vozilo za kojim vapimo već dugi niz godina. Taj problem nismo još uvijek riješili, ali nastojaćemo da uz pomoć donatora i ljudi dobre volje to ostvarimo, jer ovaj servis otežano realizujemo zato što nemamo svoje vozilo. Naši asistenti moraju i po par kilometara da pješače do pojedinih članova, da molimo prijatelje i poznanike da prebace naše asistente do odredišta i to nam donekle otežava rad, jer u okviru javnih radova imamo samo plate za personalne asistente, dok oni ne predviđaju troškove prevoza i goriva. Naravno, mi smo i te kako zahvalni Zavodu što je prepoznao ovaj servis i što ga podržavaju svake godine kada apliciramo na njihov konkurs. Puno nam znači i mogu da kažem da je ZZCG neko ko nam u posljednje vrijeme i najviše pruža podrške u realizaciji, ne samo ovog, nego i drugih značajnih projekata“, kazao je Joketić.
 
Realizacija ovog projekta trajaće do 31. oktobra 2017. godine.