Društvo

Forum žena URA u romskoj porodici na Dan siromaštva

by Željko Milović | 11:08:2017 | 10:38:00

Povodom 9. avgusta, Međunarodnog dana siromašnih, aktivistkinje Foruma žena URA iz Bara posjetila je jednu romsku porodicu iz našeg grada i donirale potrepštine.

“Dočekale su nas Danijela koja se porodila prije sedam meseci, njen sinčić Nermin i Miranda - učenica šestog razreda osnovne škole. Lijepi i nasmijani svo troje. Njih je osmoro, ali je ostatak porodice skupljao staro gvožđe, tako da nisu bili tu. Danijela nam je ispričala da žive od socijalne pomoći i onoga što muški prodaju. Težak, ali pošten život. Kućica trošna, od dasaka, nema izolacije, nema vode! Ljeti vruće, zimi ledeno! Nikada nisu prosili. Tuga sa velikim T”, ističe za Bar Info Jasminka Todorović, potpredsjednica Foruma žena GP URA iz Bara.

Aktivistkinje Foruma žena URA su se same organizovale, prikupile novčana sredstva i napunile četiri kolica hrane, sredstava za higijenu, ali i slatkiše za djecu, sokove, kafu...

“Obećale smo da ćemo dolaziti redovno, i ne samo kod njih! Ovo nije bilo samo sada. Nermina moramo obući, nahraniti, da živi kao sve bebe lijepo i nasmijano. To je osam ponosnih duša tamo! Uradićemo sve što možemo, prije svega kao ljudi, komšije, sugrađani, jer ruku uvijek treba pružiti, ali ne samo da se uzima, već i da se daje”, zaključuje Jasminka Todorović.