Društvo

Sindikat POA: Ponovo pritiskaju radnike

by VIJESTI | 17:08:2017 | 11:49:16

Menadžment barske kompanije Port of Adria pozvao je 20-ak od ukupno 340 radnika da se u roku od dva dana odluče o prodaji radnog mjesta uz isplatu otpremnine, saopštio je predsjednik Sindikata preduzeća, Dobrosav Orlandić.
 
On je Vijestima kazao da je u kompaniji od srijede “vanredno stanje”, kao i da su iz menadžmenta objasnili da će iznos otpremnine zavisiti od odluke radnika da li dobrovoljno napuštaju preduzeće ili ne.
 
“Menadžment danas stavlja pečat na još jednu neuspješnu privaizaciju. Podstaknut u najmanju ruku čudnim odlukama Vrhovnog i Ustavnog suda, poslodavac proglašava tehnološki višak bez prethodno sprovedene zakonske procedure i valjanih kriterijuma, pa su zaposleni tako došli u situaciju da u roku od dva dana odluče o ponudi uzmi ili ostavi”, rekao je Orlandić.
 
Većinski paket akcija bivšeg Kontejnerskog terminala i generalnih tereta, danas Port of Adrie, krajem 2013. godine kupio je turski Global Ports Holding za osam miliona EUR.
 
“Sindikat je bezbroj puta upozoravao Savjet za privatizaciju i Tendersku komisiju da se nepoštuje ugovor, ali bezuspješno. Poslodavac je kroz umanjenje zarada zaposlenima, neispunjavanje investicionog programa i korišćenje sredstava iz stambenog fonda za tekuće poslovanje, dobio na poklon 62 odsto akcija kompanije”, saopštio je Orlandić.
 
On je dodao da će izvršni odbori obje sindikalne organizacije u preduzeću brzo odlučiti o daljim aktivnostima.
 
“Razmatra se više opcija, a moguć je i štrajk. Od poslaničkih klubova i predsjednika parlamenta, Ivana Brajovića, ćemo tražiti sazivanje vanredne sjednice, jer je Skupština odobrila ovaj privatizacioni ugovor”, poručio je Orlandić.
 
On je najavio i podnošenje krivičnih prijava protiv svih koji su učestvovali u potpisivanju kupoprodajnog ugovora i pokretanje procedure da se on poništi.