Društvo

Sindikat PoA: Ako treba, i generalni štrajk

| 18:08:2017 | 15:18:37

Iz Sindikalne organizacije zaposlenih Port of Adria Bar danas su se oglasili saopštenjem, kojeg potpisuje predsjednik ovog Sindikata Luka Klisić.
 
“Sve crne slutnje i strahovi radnika vezani za privatizaciju firme ‘Kontejnerski terminal i generalni tereti’ su se, na našu žalost, obistinile. Pošast globalizma i neoliberalizma, ovih dana, zadaje završni udarac u urušavanju nekadašnjeg barskog giganta Luke Bar. Segmentacija i privatizacija dijela nekadašnje zajedničke Luke je klasičan primjer kako se pod plaštom privatizacionog procesa, uz pomoć korumpirane administracije, uništavaju uspješne kompanije, predaju se u ruke svjetskim tajkunima, a radnici pretvaraju u robove. Jučerašnji pokušaj otpuštanja 19 naših kolega jeste završna faza ovog procesa.
 
Po principu štapa i šargarepe, naše kolege, koje su proglašene tehnološkim viškom, dobile su ponudu da dobrovoljno napuste kompaniju uz stimulativnu otpremninu od cca 12.000€ ! Da li može parama da se kupi želja da se kraj radne karijere i penzija dočekaju u firmi u kojoj si proveo čitav svoj radni vijek? Koliko to košta?
 
Zašto državni i lokalni organi ne reaguju na činjenicu da će ovim potezom ostati bez osnovnih sredstava za život 19 porodica tj. da će Opština Ваг dobiti 90-ak novih socijalnih slučajeva. Šta je sa javnim mnjenjem? Zašto se više piše u medijima o spašavanju jedne morske komjače nego o otpuštanju (za sada) 19 radnika AD Port of Adra ili 30 kolega iz Vojske CG? Zašto se više društvene energije troši na brigu o psima (kojih na žalost u Baru ima više nego radnika) nego o radničkim pravima?
 
Poručujemo da će Sindikalna organizacije zaposlenih POA, zajedno sa kolegama iz drugog Sindikata i prdstavnicima USSCG, a u cilju zaštite prava radnika, preduzeti niz sinhronizovanih aktivnosti (po potrebi i organizovanje generalnog štrajka) kako bi poslodavac poništio odluku o otpuštanju 19 naših kolega i pristao na potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, kojim bi prava radnika bila osigurana u narednom periodu.