Društvo

Sastanak PoA: Nema odlaganja rješavanja viška zaposlenih

by Vjera Knežević Vučićević | 18:08:2017 | 17:40:31

Obje sindikalne organizacije kompanije “Port of Adria” izražavaju nezadovoljstvo zbog novih poteza menadžmenta koji podrazumijeva raskid ugovora o radu sa 19 zaposlenih. Iniciranjem sastanaka i pokušajima pregovora sa nadležnima, sindikalci svim raspoloživim sredstvima nastoje da pomognu kolegama od kojih su mnogi nakon decenija rada u nekadašnjem AD Kontejnerski terminal i generalni tereti dovedeni pred svršen čin - ili da potpišu dokument o dobrovoljnom raskidu ugovora o radu i dobiju veću otpremninu ili da odbiju i svakako ostanu bez posla, ali uz znatno manji iznos.
 
Predstavnici jednog od sindikata koji djeluje u okviru kompanije “Port of Adria” su danas, u razgovoru sa čelnicima USS CG, Granskog sindikata i menadžmenta, zahtijevali od izvršnog direktora kompanije prolongiranje odluke makar do septembra, kako bi dobili na vremenu i pokušali da postignu dogovor sa predstavnicima Vlade i Savjetom za privatizaciju.
 
“Tražili smo da se ne započinje proces rješavanja viška zaposlenih dok se ne napravi novi kolektivni ugovor. Direktor je kazao da nema ovlašćenja da samostalno donosi takvu odluku. Nakon sastanka sa Odborom direktora, saopštio nam je da je stav tog tijela da odlaganja nema” - saopštio je predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Dobroslav Orlandić.
 
Vidno uznemiren i potrešen, Orlandić je kazao da je nakon što je kolegama prenio “posljednju riječ”, u kompaniji nastala mučna situacija jer je zaposlenima preostalo svega sat ili dva do donošenja konačne odluke. Podsjetimo, menadžment je radnicima ostavio na raspolaganju dva dana da donesu odluku da li će dobrovoljno napustiti kompaniju ili će nakon isteka odmora svakako morati da odu uz znatno manju otpremninu.
 
“Iznova sam pokušao da razgovaram sa izvršnim direktorom i objasnim mu da situcija može postati veoma komplikovana. Ponovio je da ne postoji mehanizam kojim on može da ‘prelomi’ i izmijeni odluku Odbora” - objašnjava Orlandić.
 
Zaposleni u “Port of Adria” koji dobrovoljno napuste kompaniju dobiće za otprilike dvije trećine veću otpremninu u odnosu na one koji ne budu htjeli da potpišu u ovom trenutku. Visina iznosa zavisi od dužine staža - kreće se oko 500 eura po godini staža.
 
“U kompletnoj toj konfuziji nama u sindikatu su ruke apsolutno vezane. Ostalo je da sa članovima drugog sindikata u ponedjeljak zajednički sagledamo koliko ljudi je potpisalo i odlučimo koji će biti naredni koraci - hoće li imati osnova za pokretanje štrajka. U ovom trenutku izvjesno je jedino da ćemo i dalje nastojati da se o problemu raspravlja i na sjednici lokalnog parlamenta, a čekamo i kako će se po našem pitanju izjasniti i odbornici Skupštine Crne Gore” - zaključio je Orlandić.