Društvo

Ove godine nije primijećen palmin surlaš

by Vjera Knežević Vučićević | 21:08:2017 | 15:23:05

“Ove godine nijesmo primijetili da je ijednu od 1560 palmi, na javnim površinama sa kojima gazduje opština, napao palmin surlaš” - saopštila je za Bar Info inženjerka hortikulture u Komunalnim djelatnostima Mira Prentović.
 
Srećna okolnost za Bar je i što je tokom proteklih nekoliko godina, kada je na crnogorskom primorju primijećena najezda ove štetočine, upravo ovaj grad pretrpio najmanju štetu. Tome je doprinijelo i preventivno tretiranje koje obavlja firma “Veterinum” iz Ulcinja. Stručnjaci iz susjedne opštine su posao dobili na tenderu.
 
Ipak, palme koje krase najatraktivnije lokacije gradskog jezgra Bara od prošle zime biju bitku sa novim problemom - čak osam odsto njih ih je stradalo usljed ekstremno niskih temperatura koje početkom godine nijesu zaobišle ni primorje.
 
“Palme su, osim niskih tempratura, uništili i jaki udari sjevernog vjetra koji nije poštedio ni ostale egzotične biljke. Poznato je da se, ako su duže od tri dana izložene temperaturi nižoj od pet stepeni, palme smrazavaju. Da nije tako, da mogu da izdrže ‘minus’, rasle bi i u Kolašinu” - objašnjava Prentović, uz podsjećanje da je tokom prošle zime u Baru izmjereno minus 14 stepeni. Na drugoj strani, postoji mogućnost da su upravo te niske temperature pomogle da proljetos nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja palmi od surlaša.
 
“Prošle godine su u Baru samo dvije palme posječene zbog napada palminog surlaša. Četiri se nijesu povratile ni nakon urađene dendro hirurgije, pa smo prinuđeni da ih posiječemo” - navodi Prentović, podvlačeći da ne postoji pouzdan tretman protiv palminog surlaša, te da Komunalne djelatnosti d.o.o. čine sve što je u njihovoj moći da palme zaštite, a oboljele adekvatno tretitraju.