Društvo

VIDEO:Uručene besplatne knjige za đake prvake

by Vesna Šoškić; snimatelj i montažer: Adi Karađuzović | 28:08:2017 | 17:01:30

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić danas je na prijemu u sali Opštine direktorima osnovnih škola i profesorima-učiteljima razredne nastave koji vode prve razrede, uručio na poklon komplete užbenika za sve đake prvake. Ova lijepa tradicija, kojom lokalna uprava želi, između ostalog, da ukaže na važnost obrazovanja, započeta je prije tri godine.

 
“Početak školovanja je svečani trenutak u životu svake osobe, koji se pamti. I ja se rado sjećam prvih školskih dana u Sutomoru... Želio sam da u ime lokalne uprave prvacima čestitam početak ove važne životne etape, da pokažemo da lokalna zajednica brine o njima i da je obrazovanje stavka u koju svi zajedno moramo ulagati - od porodice kao primarne ćelije društva, preko škole do opštine i državnih institucija, jer investiranje u obrazovanje je ulaganje u budućnost opštine i države”, istakao je predsjednik Opštine dr Srzentić, koji je kazao i da je na ovaj način pružena podrška i roditeljima koji na početku školske godine moraju da izdvoje ne tako mala sredstva da bi opremili djecu za školu: “Ovo je možda, i mali doprinos na poboljšanju demografske slike i stope nataliteta. Trebalo bi da razmišljamo u pravcu da svi đaci u osnovnom obrazovanju dobiju besplatne udžbenike. Takođe, razmišljamo i podršci predškolskim ustanovama - kroz sufinansiranje vrtića ili popodnevnog boravka djece, kada je roditeljima koji rade u smjenama problem da organizuje čuvanje djece”.
 
Na poklonu su se zahvalili direktor OŠ “Jovan Tomašević” na Virpazaru Miodrag Šćepanović i profesorica u gradskoj školi “Blažo Jokov Orlandić” Snežana Turković.
 
“Ovo je mnogo lijep gest, jer, kako je kazao predsjednik, ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost Crne Gore. Mislim da treba da se nastavi, nadam se da će i finansijska situacija u opštini biti bolja i da će lokalna uprava moći da pomogne i drugu djecu, jer djeca zaslužuju da dobiju besplatno školovanje u čitavoj Crnoj Gori”, kazao je Miodrag Šćepanović.

 
U školi "Jovan Tomašević" na Virpazaru svake godine ugoste đake-prvake skromnim programom sa posluženjem.
 
“Trudimo se da im taj dan bude sladak, razgovaramo sa njima i roditeljima, jer ta komunikacija na početku je veoma bitna. Malo nam se povećao i broj učenika, tako da će ove školske godine školu pohađati osamdest i petoro djece. Iz godine u godinu je opadao broj đaka, sada nas raduje ovo malo povećanje i nadam se da će se taj trend nastaviti", istakao je direktor škole koja gravitira seoskom području. Nekada je ova škola brojala 526 đaka, ali odlaženjem ljudi sa sela taj broj se drastično smanjio.
 
Šćepanović je kazao i da škola "Jovan Tomašević" na Virpazaru ima dobre uslove za rad i da spremno dočekuju narednu školsku godinu.
 
"Imamo stručni kadar i izuzetno kvalitetno opremljene kabinete, što je primjer dobre prakse rada u školama, kao i dobre rezultate. Na svemu tome, mislim, mogu da nam pozavide i neke gradske škole", istakao je Šćepanović.

 
Snežana Turković, profesorica u školi "Blažo Jokov Orlandić" smatra da je gest lokalne uprave - poklon udžbenika đacima prvacima,  veoma human.
 
"Nadamo se da će ostati tradicionalan i da će se taj krug humanosti proširiti i na druge učenike. Zahvaljujem se u ime naše škole, svoje lično i roditelja", kazala je Snežana Turković.
 
"Ovo je lijepa tradicija za naš podmladak, već treću godinu zaredom. Obezbjeđeno je 515 udžbeničkih kompleta, 509 na crnogorskom i šest na albanskom jeziku, ukupne vrijednosti 22.261€”, kazala je Olivera Vidaković, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti u Opštini Bar.