Društvo

FOTO: Evo kako izgleda unutrašnjost nove katedrale

by Željko Milović | 28:08:2017 | 22:40:08

U nedjelju, uz direktan prenos na državnoj televiziji, svečano se otvara katedrala Svetog Petra Apostola na Topolici, a Bar Info je imao priliku da dobije ekskluzivne informacije o tome kako izgleda unutrašnjost ovog velikog zdanja, i da sve to ovjekovječi foto-aparatom.
 
"Projektanti katedrale su arhitekte iz Fođe, Italija: pokojni ing. Nicola Danza i ing. Rodolfo Mancano, a po njihovoj zamisli, od ulaza se prostor širi kao kalež, a dio gdje stoje sveštenici tokom služenja mise ima oblik hostije. Simbolično, u toku Svete Mise, vjernici stoje u kaležu, a sveštenici u hostiji: tako su ujedinjeni i ne mogu jedan bez drugoga, i na takav način zajedno daju hvalu i slavu Bogu“, kaže za Bar Info kancelar Barske nadbiskupije i župnik grada Bara, don Simo Ljuljić.
 
Teška masivna vrata na ulazu u katedralu, oltar, ambone, tabernakul, "vječno svjetlo“, krstionica, svijećnjak uskrsne svijeće, krst iznad oltara, krstovi za procesije, tzv. "križni put“ sa postajama u bronzi i krstovi za posvetu, umjetničko su djelo Studija primijenjene umjetnosti Igino Legnaghija iz Verone.
 


Ulazna vrata se sastoje iz tri dijela: na jednom je prikazan Sveti Nikola sa starom i novom katedralom u Baru, na drugom Sveti Petar koga su zakucali na krst i okrenuli naglavačke, a na trećem Sveti Đorđe, viševjekovni svetac-zaštitnik grada Bara.
 
Bočna vrata su iz dva dijela, i na njima, suprotno uobičajenoj praksi, nisu likovi svetaca već dvojice poznatih barskih nadbiskupa: Ulcinjanina Ivana Bruna (nadbiskup od 1551. do 1571.) koji je zbog podsticanja grada na odbranu okovan 1571. od strane Turaka i odveden na galiju gdje je i poginuo, i Giovannija da Pian del Carpina (Ioannes da Piano Carpini, Ivan II, nadbiskup od 1248. do 1252.), italijanskog franjevca koji je, kao prvi Evropljanin, zvanično posjetio Mongolsko carstvo.
 


Izlivanje bronzanih vrata vršeno je u radionici Pjerina Kolinikaja u Tirani.
 
Zvona, postavljena na dva zvonika, izlivena su u Inzbruku, u Austriji, od strane poznate firme “Grassmayr”.

 

Unutrašnjost katedrale je svedena, bez mnogo raskoši i kitnjastih detalja, ali funkcionalna i sa jasnom simbolikom, u kojoj svaki dio u crkvi ima svoje značenje. "Intencija je bila", kaže don Simo Ljuljić, "da se poštuje tradicija u Crnoj Gori, uz nesumnjiv umjetnički nivo“. 

Na zidovima su vitraži, djelo Rassoma Giorgia i Rolanda Tesadrija iz Italije, kojima dominiraju likovi svetaca, ali i tzv. „postaje Križnog puta“ – bakrorezi sa predstavama mučenja i razapinjanja Isusovog. Posebnu specifičnost centralne sale predstavljaju prozori u zelenoj i plavoj boji ispred kojih su kipovi Svetog Petra i Bogorodice. Kroz prozore se prelama svjetlost, a izrađeni su tehnikom lasera na staklu, specijalno za ovu priliku, u Bolcanu, u Italiji. 

Unutrašnjost katedrale je pokrivena mermerom iz Crne Gore, a na glavnom nivou su centralna hala i pomoćne prostorije, uz odjeljak za hor, iznad ulaza. Dijelom predviđenim za sveštenike dominiraju katedralna stolica i klupe za koncelebrante i ministrante, rad firme "Braća Đerđi“ iz Bibaja pored Ferizaja/Uroševca.
 
Iza oltara, na kome se, osim krsta, uočavaju posrebrene i pozlaćene gravire svetaca, nalazi se „grobnica“ za relikvije. Relikvije se uzidavaju u dio oltara i na taj način sveci „osveštavaju“ objekat. Iznad oltara je veliki krst premazan zlatom. I na propovjedaonioci jevanđelja su četiri pozlaćene ploče na kojima su simboli četiri evanđelista. Na drugoj propovjedaonici je posrebreni prikaz Kralja Davida koji svira harfu u pravcu krstionice i time se simbolično raduje onima koji se krste.

Vjerovatno najupečatljiviji dio centralne sale, kapaciteta 300 mjesta za sjedenje, jeste upravo krstionica. Nalazi se sa desne strane glavnog oltara i krasi je bronzani kip Isusa kojeg krsti Ivan Krstitelj, dok se u pozadini nalazi mozaik koji predstavlja rijeku Jordan, rad "Ateljea Stanišić“ iz Sombora.
 
Tabernakul izgledom donekle odstupa od ostatka centralne sale, jer je modernistički koncipiran, što će svakako obradovati poštovaoce savremene umjetnosti, sa tri raznobojna kruga na vrhu koji simbolizuju Sveto Trojstvo.
 
Stropom dominira ogromni luster, načinjen od pet velikih krstova, koji obasjava svaki dio centralne hale, a djelo je Tvornice rasvjete "Dekor“ iz Zaboka, gradića pored Zagreba. Ozvučenje u katedrali Svetog Petra Apostola odradila je firma "Strasser“ iz Štutgarta, Njemačka. 

U donjem spratu katedrale nalazi se višenamjenska sala, koja je do sada služila za obavljanje Svete mise, zatim učionice za vjeronauk i pomoćne prostorije, a u samom dnu objekta smještena je kripta, predviđena za grobove nadbiskupa barskih.
 
Generalni izviđač radova na katedrali Svetog Petra Apostola bila je podgorička firma "Prostor-Projekt“, čiji je vlasnik inženjer Vlado Caričić.