Društvo

Novaković: Treba saslušati i argumente menadžmenta PoA

| 29:08:2017 | 10:17:37

Danas se saopštenjem povodom zajedničkog saopštenja odborničkih klubova opozicionih partija u Baru, u kojem se navodi da su predstavnici vladajuće koalicije odbili da podrže inicijativu za sazivanje vanredne sjednice SO Bar na kojoj bi se raspravljalo o navodnom nepoštovanju koncesionog ugovora kompanije "Port of Adria", oglasom predsjednik SO Bar Radomir Novaković. Saopštenje prenosimo integralno, uz redakcijske intervencije:
 
Na sastanku sa predsjednikom Sindikalne organizacije a.d. “Port of Adria” Bar, Dobroslavom Orlandićem, 24. avgusta, dostavljen mi je zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Opštine Bar radi razmatranja stanja u privrednom društvu a.d. “Port of Adria”, koje posluje na području opštine Bar.
 
Uvažavajući značaj navedenog zahtjeva, na Kolegijumu predsjednika Skupštine, koji je istog dana održan,  dogovoreno je da se, poslije konsultacija unutar odborničkih klubova, ponovo sastanemo 28. avgusta i konačno definišemo stavove po podnijetom zahtjevu.
 
Radi pravilnog informisanja javnosti, dužan sam obavijestiti da je izvršni direktor a.d. "Port of Adria" Sedat Kara, neposredno prije održavanja druge sjednice Kolegijuma, pozvao predsjednika Opštine i mene lično, i izrazio spremnost da zajedno sa predsjednicima odborničkih klubova Skupštine opštine Bar, na sastanku koji bi bio upriličen u sjedištu kompanije, u neposrednoj komunikaciji sa prisutnima, predstavi ono što je u investicionom dijelu do sada urađeno, kao i  rezultate poslovanja i buduće poslovne poteze kompanije.
 
Što se tiče postupka sazivanja sjednice Skupštine po hitnom postupku, dužan sam obavijestiti javnost da je Poslovnikom o radu Skupštine opštine Bar u pogledu uslova i načina sazivanja sjednice Skupštine po hitnom postupku, između ostalog propisano da, u slučaju nastupanja vanrednih okolnosti kojima se ugrožava život i zdravlje ljudi i imovina veće vrijednosti, ili postoje pitanja i odnosi za čije utvrđivanje, odnosno regulisanje postoji neodložna potreba, a nedonošenje odluke po istima bi moglo prouzrokovati štetne posljedice, predsjednik Skupštine može sazvati sjednicu po hitnom postupku, u roku kraćem od 10 dana, a dnevni red predložiti na samoj sjednici. Dalje, propisano je da se sjednica po hitnom postupku može sazvati na zahtjev jedne trećine odbornika, predsjednika Opštine ili po inicijativi najmanje 5% građana upisanih u birački spisak Opštine sa posljednjih izbora.
 
Takođe, Skupština opštine Bar, kao organ lokalne samouprave,  po ovom pitanju nema nadležnosti da donosi odluke ili druge obavezujuće akte, s obzirom na to da se radi o preduzeću koje je u zakonom propisanoj proceduri privatizovano 2014. godine, na što je saglasnost dala Skupština Crne Gore.
 
Kako je zahtjev predstavnika odborničkih klubova opozicionih stranaka za sazivanje sjednice Skupštine po hitnom postupku, ostao na nivou usmenog, odnosno nije formalizovan kako je propisano Poslovnikom o radu Skupštine, kao i imajući u vidu spremnost menadžmenta "Port of Adria" a.d. da upozna predstavnike Skupštine sa poslovanjem preduzeća, to sam mišljenja da smo dužni da saslušamo i drugu stranu i sagledamo argumentne koji će tom prilikom biti prezentovani, pa eventualno, nakon toga sazvati sjednicu na kojoj bi se razmatralo o navedenom pitanju.
 
Ukoliko rasprava na ovu temu nije prvenstveno motivisana željom da se politički poentira na problemu zaposlenih u “Port of Adria” a.d, vjerujem da odbornici SO Bar neće zakasniti sa raspravom na ovu temu ako sačekaju da saslušamo i trezveno sagledamo argumente koje će nam prezentovati menadžment kompanije. Niko od predstavnika vladajuće koalicije nije na sjednici kolegijuma predsjednika SO doveo u pitanje spremnost da se podrže i odbrane sva zakonom regulisana prava radnika “Port of Adria” i sindikata koji ih predstavljaju. Naprotiv!
 
Na kraju ne mogu se oteti utisku da je reagovanje predstavnika odborničkih klubova opozicije u duhu one stare barske izreke “Merak mu učini, posao ne završi”.