Društvo

Od petka do ponedjeljka Kurban Bajram

| 31:08:2017 | 20:12:14

Najveći islamski praznik, Kurban-bajram, počinje u petak u zoru klanjanjem bajram-namaza u džamijama i mesdžidima širom opštine.
 
Praznik se zove Kurban-bajram jer se na taj dan prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje bogu približavanjem ljudima. Taj obred obavljaju svi koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana dijeli sirotinji, komšijama i rodbini.
 
Kurban bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Ćabe u Meki.
 
***

 
Povodom Kurban bajrama, poruku je uputio glavni imam MIZ Bar mr Muidin ef. Milaimi:
 
“Poštovani vjernici, u ime Medžlisa islamske zajednice Bar, te u moje ime čestitam praznik Kurban bajram i poželim zdravlje i sreću vama i vašim porodicama.
 
Božja knjiga islama Kur'an podržava koncepte morala, ljubavi, suosjećanja, predanosti, podrške, solidarnosti i požrtvovnosti. Tako da je čovjek u ovim blagdanima bliži Bogu, jer vlada bratska atmosfera kroz koju vjernici izražavaju zahvalnost Svemogućem Stvoritelju za poklonjenu dobrotu u ovom životu.
 
Svi smo mi pred Bogom odgovorni za svoje postupke, pa neka nas to nadahne u ovim danima proslave Kurban bajrama na dobra djela, izvršavanje hadža, jednog od stubova islama i klanje kurbana, kako bi Bog bio zadovoljan našim djelima.
 
Svim muslimanima, povodom Kurban bajrama, upućujem iskrene čestitke, s pozivom da našu bajramsku radost podijelimo sa svim ljudima.
 
Bajram šerif Mubarek olsun!
Srećan kurban Bajram!
Gezuar kurban Bajramin!
 
***

 
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom Kurban-bajrama.
 
“U danima velikog praznika Kurban bajrama, kada radosna porodična okupljanja bivaju podstrek plemenitosti, solidarnosti i ljubavi, želim da osjećanje duhovnog ispunjenja probudi potrebu da afirmišemo dobro, kao trajnu i univerzalnu vrijednost. Radujmo se zajedničkim uspjesima i istrajmo u slozi, dobrosusjedstvu, medjuvjerskoj i medjunacionalnoj harmoniji, jer su to neizmjerne vrijednosti na kojima izgradjujemo zajedničku budućnost svih nas u Crnoj Gori, u čiji napredak bezrezervno vjerujemo i za njega se zajednički borimo. U to ime još jednom Vam najsrdačnije čestitam praznik Kurban Bajram”, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića.
 
***

 
Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu Rifatu Fejziću i svim građanima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori predstojeći veliki islamski praznik Kurban-bajram.
 
„Svečarski duh Bajrama, koji simbolizuje radost i porodični sklad, iznova nas podsjeća na temeljne vrijednosti čovječanstva i uzvišenu potrebu da pomognemo siromašnijeg, i zaštitimo slabijeg, i onda kada oni to ne zatraže. Izborom da obavljamo odgovorne državne funkcije posebno smo se obavezali na takvo činjenje i uvjeren sam da su naša dosadašnja dostignuća na obnovi nezavisnosti, izgradnji društva socijalne pravde i vladavine prava, u značajnom dijelu rezultat multietničkog i multikonfesionalnog sklada koji baštinimo, za dobro svakog građanina Crne Gore.
 
“Sa željom da predstojeći dani slavlja udahnu novi elan u živote svih vjernika, da i dalje pronosite plemenite vrijednosti ovog velikog praznika, upućujem vam izraze najsrdačnijih čestitki“ – navodi se u čestitki predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića upućenoj poglavaru Islamske zajednice u Crnoj Gori reisu Rifatu Fejziću.
 
***

 
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je Kurban bajram reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim građanima muslimanske vjeroispovijesti.
 
„U vremenima kada su mir i tolerancija kao nikada na ispitu u savremenom svijetu, crnogorska multikonfesionalnost, multietničnost i multikulturalnost služe kao primjer suživota i pomirenja, zahvaljujući mudrosti koju smo iskovali iz burnih prošlih vremena.
 
Muslimanski radosni praznik Kurban bajram je jedan od putokaza i svetionika koji baštini porodičnu i prijateljsku harmoniju, učvršćuje vjeru u napredak i budućnost, i širi ljubav i jednakost među ljudima. Poziv da treba dijeliti sa siromašnima opominje nas na iskonsku potrebu i obavezu da budemo svi jednaki, ali i plemeniti na putu solidarnosti, razumijevanja i poštovanja.
 
Uz želju da praznik provedu u porodičnoj slozi i zdravlju, svim građanima muslimanske vjeroispovijesti čestitam Kurban bajram“- naveo je Brajović.
 
***
 
 
Izvršni direktor Luke Bar, AD Zarija Franović, uputio je čestitku povodom Kurban-bajrama.
 
“Menadžment kompanije Luka Bar AD čestita veliki vjerski praznik – Kurban-bajram svojim sugrađanima, pripadnicima islamske vjeroispovijesti, uz želju da ga provedu u zdravlju, porodičnoj sreći i slozi. Takođe, želimo da sloga i ljubav, kao i do sada, krase međuljudske odnose pripadnika sve tri konfesije u našem Baru!”, kaže se u čestitki.