Društvo

FOTO: Svečanom misom otvorena katedrala na Topolici

by Željko Milović; photo: S.Zabijako; slika u tekstu: A.Baković | 03:09:2017 | 19:08:41

Svečanom Svetom misom, služenom na tri jezika – crnogorkom, albanskom i latinskom - danas je, uz direktan TV prenos na državnoj televiziji, posvećena nova katedrala Svetog Petra Apostola na Topolici.
 
Svečanost je započeta ispred samog objekta, gdje je arhitekta zdanja, ing Vlado Caričić, simbolično uručio ključeve nadbiskupu barskom Rroku Gjonleshaju.
 
 
Pred više od hiljadu građana rimokatoličke vjeroispovjesti, te brojnim prijateljima pravoslavne i muslimanske vjere, zvaničnicima iz javnog, političkog, društvenog života grada i države, te brojnim kardinalima, nadbiskupima, biskupima i sveštenicima iz Crne Gore i zemalja okruženja, Svetu Misu je služio msgr Zef Gashi, nadbiskup barski u miru, za vrijeme čijeg pontifikata je započela gradnja ove velelepne crkve.
 
“Čekalo se 70 godina na ovaj događaj, pričalo se o različitim lokacijama na periferiji, da bi, imajući u vidu značaj Nadbiskupije barske, koja je najstarija vjerska institucija u Crnoj Gori, donijeta odluka u SO Bar devetog marta 2006. o ovoj  lokaciji u centru Bara. Ovo je grad u kojem vjekovima žive u skladu ljudi raznih vjera u skladu, što je više od suživota“, rekao je tokom mise msgr. Gashi, potena slavi milenijum postojanja”.
 
 
Papski nuncij za Crnu Goru i BiH msgr Luigi Pezzuto istakao je zalaganje nadbiskupa u miru Gashija za izgradnju ovog hrama, uz opasku da je “dosanjani san gradnjom katedrale dao snagu i energiju katoličkoj zajednici u Baru“, te da je ovo “otvorena crkva za sve, majka svih barskih crkava“.
 
Tokom mise osveštan je oltar, bočni krstovi, krstionica i tabernakul unutar objekta, a crkvene darove nadbiskupu Gashiju potrebne za održavanje ceremonije donijeli su mladići i djevojke u crnogorskoj i zubačkoj narodnoj nošnji.
 
Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić pozdravio je skup, istakavši da je ovo zdanje “duhovno obogatilo Bar, u kojem je Nadbiskupija osnovana još u XI vijeku”, te da je “suživot vjera ono čime se grad ponosi“, kao i da će nova katedrala biti “duhovni centar iz kojeg će zračiti poruke mira i ljubavi, ali i kulture i umjetnosti”. 
 
Ispred patrijarha SPC Irineja i u lično ime, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije čestitao je katoličkim vjernicima katedralu, ustvrđujući da je Sveti Petar svetac svih Hrišćana i da je na njegovoj ispovijedi Isusa, kao mesije i sina Božijeg, utemeljena crkva Hristova”. On je nadbiskupu Gjonleshaju poklonio raspeće i ikonu, u ime SPC.
 
 
Generalni vikar Nadbiskupije Pashko Gojcaj prezentovao je prisutnima podatke o katedrali, navodeći da je gradnja koštala 3,56 miliona eura, da su među donatorima najveći bili crkvene organizacije i pojedinci iz Vatikana, Italije, Njemačke i SAD, uz objašnjenje koja je od umjetničkih radionica u Italiji, Albaniji, Njemačkoj i sa Kosova odradila pojedine segmente unutar crkve. Nadbiskup barski Rrok Gjonleshaj zahvalio se na dolasku visokim crkvenim velikodostojnicima, naročito kardinalu Ernestu Simoniju Troshaniju. Organizator današnje ceremonije, župnik Bara i Zubaca, don Simo Ljuljić, na samom kraju je istakao veliku zahvalnost Komunalne djelatnosti doo “na uređenju prostora i požrtvovanom radu u proteklih nekoliko dana”, ali i potencirao pomoć Elektrodistribucije i Uprave policije oko organizacije svetkovine.
 
Među zvanicama na Svetoj Misi, kojom je i zvanično otvorena nova katedrala, bili su i ambasadori Hrvatske i Italije, ministar Mehmed Zenka, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu, predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, predsjednik SO Bar Radomir Novaković, zatim predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari, protojerej barski Slobodan Zeković, predsjednik Odbora Islamske zajednice Bar Ćazim Alković...
 

Svečanost je uveličao hor Nadbiskupije barske kojim su dirigovali prof. Marko i Ivona Klepić.
 
Katedrala Svetog Petra Apostola gradila se punih 11 godina, nakon što je još 16. juna 2006. postavljen kamen temeljac, koji je blagoslovio kardinal vašingtonski Teodor McCarick. Zvanično, nakon 4 godine pribavljanja dozvola i izrade projekta, 30. juna 2010. počela je gradnja objekta.