Društvo

VIDEO: Katedrala kao jedinstvo u vjeri svih naroda

by Vesna Šoškić, snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 03:09:2017 | 20:46:59

U Baru je danas, nakon jedanaest godina od postavljanja kamena temeljca i osam godina gradnje, otvorena katedrala Svetog Petra Apostola na Topolici. Procesiji i višečasovnoj “Liturgiji posvete”, prisustvovali su izaslanici iz Vatikana, brojni nadbiskupi i biskupi sa Balkana, vjerski velikodostojnici sve tri konfesije, predstavnici Vlade, opština Bar i Ulcinj, kao i drugih crnogorskih gradova.


Katedrala koja nosi ime Svetog Petra - prvog apostola, predstavlja, kako je naglašeno, početak nove stranice “perspektivne povijesti Barske nadbiskupije i simbolizuje jedinstvo u vjeri svih naroda”.
 
Izgradnjom katedrale Svetog Petra Apostola u centru Bara zaokružena su višedecenijska nastojanja vjerskih krugova sve tri konfesije u gradu pod Rumijom da dobiju svoje sakralne objekte koji će zadovoljiti potrebe stanovništva. Nakon velelepnih vjerskih zdanja - džamije i pravoslavnog hrama, svečano je otvorena i katolička katedrala.
 
 
“Zahvalan sam Bogu i svima koji su doprinijeli izgradnji nove katedrale posvećene apostolu Petru. Katedrala je postavljena usred Bara i to će svim ljudima dobre volje pomoći da se još više međusobno zbližimo i da živimo sjedinjeni u radosti kao braća i sestre. Svi zajedno ćemo iz ovog svetog mjesta, kao i iz pravoslavnog hrama i džamije slaviti Boga, što je dužnost svih nas. Pri tome nećemo zaboraviti naše bližnje, ljude koji traže Boga, one koje nam Bog šalje i kojima je potrebna pomoć. Uz simboliku Svetog Petra, pod motom ‘Tebi dajem ključeve’ otvorili smo katedralu. To će zaista i biti ključ koji otvara naše srce prema drugima. Ključ je predat župniku koji je otvorio crkvu i koja uvijek mora biti otvorena i služiti ljudima koji će služiti Bogu”, kazao je za Radio Bar i Bar Info barski nadbiskup Rok Đonlešaj.
 
Gradnja katedrale počela je u vrijeme službovanja prethodnog nadbiskupa Zefa Gašija koji je istakao da su “u gradu pod Rumijom vjekovima živjeli ljudi različitih nacija i vjera u skladu i suživotu. Barska nadbiskupija, koja je ugrađena u biće ovoga grada, uvijek će gajiti to bogatstvo”.
 
 
Svečanom otvaranju katedrale Svetog Petra Apostola u Baru, prisustvovao je i njegova ekscelencija, apostolski nuncij Vatikana u Crnoj Gori Luigi Pezzuto.
 
“Katedrala je majka svih crkava jedne dijeceze, jedne biskupije, odnosno nadbiskupije. Može se zaključiti da ovo nije samo događaj za nas, već se može shvatiti kao rast za katoličku zajednicu. S obzirom da je Crna Gora multikulturalna, multinacionalna sredina, ovo može biti samo jedan kamen u tom velikom mozaiku. Svi Crnogorci, svi koji ovdje žive, trebalo bi da porade na jedinstvenosti i budu dio te zajedničke kohabitacije”, poručio je apostolski nuncij.
 
 
Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić kazao je da je “katolička crkva u prošlosti dala i danas daje veliki doprinos bratskim i prijateljskim odnosima svih konfesija u Crnoj Gori, čime se Bar posebno ponosi. Ponosni smo i na višedecenijski odnos i rad časnih sestara u barskoj bolnici, na njihovu požrtvovanost, sa vjerom u Boga, kojem su posvetili svoj život”.
 
 
“Naš grad danas je dobio duhovni centar iz kojeg će zračiti poruke ljubavi i mira, ali i kulture i umjetnosti koje će čuvati istorijsko i duhovno nasljeđe našeg kraja, čija vertikala seže duboko u prošlost. Ovo je hram koji će pohoditi vjernici, ali i ostali hodočasnici koji budu dolazili u Bar”, istakao je dr Srzentić, i dodao: “Ovo je treći vjerski objekat u našem gradu i govori, prije svega o stanju duha u Baru i skladnom suživotu između tri vjere. Danas u Baru imamo prelijepi pravoslavni hram, divnu katedralu i lijepu džamiju. To je i poruka mladom naraštaju da te vrijednosti treba čuvati”, zaključio je čelni čovjek barske opštine.
 
“Bar je oduvijek bio mjesto prožimanja Istoka i Zapada, a u novije vrijeme pojavljuje se i taj dalji Istok -islam. Ovdje vlada neko dublje jedinstvo vjere. Današnja svečanost je na neki način, rekao bih, svjedočenje jedinstva u vjeri, kroz ovu katedralu podignutu u slavu prvovrhovnog apostola koji je priznat i na Istoku i na Zapadu. Ovdje smo danas da nastavimo iskonsko djelo koje priziva jedinstvo Boga i ljudi. Nedavno smo u Baru podigli hram Svetom Jovanu Velikomučeniku, veličanstveni hram. On je živio i mučenički stradao za vrijeme jedinstvene crkve 1016. godine”, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je govorio i na svečanoj liturgiji.
 
 
Veliki broj vjernika došao je da pozdravi otvaranje katedrale u Baru i iz bivše Jugoslavije, posebno Hrvatske.
 
“Barska sam snaha i više od 40 puta sam dovodila goste da upoznaju ljepote crnogorskog primorja, Bara, Boke, planine. Radujem se današnjem danu, kataloci su dobili svoju crkvu. Mislim da Bar to zaslužuje, jer je treći po veličini grad u Crnoj Gori. Ovo je i moj grad, jer je moj suprug odavde. Specijalno ovim povodom sam u Baru, sa grupom iz Hrvatske, koji su jako zadovoljni posjetom, jer je, između ostalog, ovdje i najstarija vjerska institucija na Balkanu”, kazala je Marija Jovović iz Velike Gorice, kod Zagreba.
 
“Radosna sam  što su se otvorila vrata crkve u Baru i što sam tome prisustvovala”, kazala je Lucija Varga.
 
Leonardo Berišaj je porijeklom iz Tuzi, a živi u Njujorku. Bio je koordintor za prikupljanje donatorskih sredstava crnogorske dijaspore u Americi.
 
“Vjernici naše crkve ‘Djevica iz Skadra’ u Njujorku , sakupili su oko 360.000 dolara u dvije akcije. Željeli smo da našem narodu ovdje pomognemo da imaju mjesto gdje mogu da se mole. Stara katedrala je veoma mala, obratili su nam se za pomoć i mi smo se bez razmišljanja odazvali”, kazao je Berišaj.
 
 
Gradnja katedrale Svetog Petra Apostola koštala je preko 3.500.000€ i uglavnom je sagrađena donacijama vjernika.
 
Najupečatljiviji dio katedrale je centralna sala, kapaciteta 300 mjesta, gdje je i krstionica. Nalazi se sa desne strane glavnog oltara i krasi je bronzani kip Isusa kojeg krsti Ivan Krstitelj, dok se u pozadini nalazi mozaik koji predstavlja rijeku Jordan. Stropom dominira ogromni luster, načinjen od pet velikih krstova, koji obasjavaju svaki dio centralne hale. U donjem spratu katedrale nalazi se višenamjenska sala, koja je do sada služila za obavljanje Svete Mise, učionice za vjeronauku i pomoćne prostorije, a u samom dnu objekta smještena je kripta gdje će biti sahranjivani barski nadbiskupi.