Društvo

VIDEO: Premijer Marković posjetio Luku Bar i PoA

by V. Šoškić, kamera A. Karađuzović, montaža S. Sukalić, photo: www.gov.me, S. Matić | 06:09:2017 | 16:24:08

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković danas je posjetio Luku Bar AD, gdje je imao važan radni sastanak sa izvršnim direktorom Zarijom Franovićem i menadžmentom kompanije, a zatim je prisustvovao puštanju u rad novog kontejnerskog krana u Port of Adria AD, vrijednog 6,4 miliona €.
 
“Crna Gora želi da unapređuje svoj poslovni ambijent i stvara prijateljsko okruženje za investitore, bilo da dolaze iz Crne Gore ili inostranstva, jer samo u slobodnoj, demokratskoj i razvijenoj zemlji građani mogu živjeti kvalitetno i planirati svoju i budućnost svoje djece", kazao je premijer Duško Marković na svečanosti u Port of Adria.

 
“Kompanija Global Ports Holding i Port of Adria je upravo takva kompanija, koja doprinosi našem dobru. Imati ovakvu kompaniju ovdje znači imati više prilika za budućnost i razvoj. Posebno mi je zadovoljstvo što ćemo u zajedničkom partnerstvu stvarati novu vrijednost u Crnoj Gori i doprinjeti njenom razvoju. Nije važna samo investicija i novac koji dolazi, nego znanje i sposobnost da njime upravljamo i naše resurse činimo održivim. Bilo je osporavanja i dilema da li imamo kvalitetnog partnera i investitora. Sada možemo reći da smo ponosni što u Crnoj Gori imamo kompaniju koja podržava našu viziju - moderne, savremene i razvijene Crne Gore”, istakao je premijer, koji je osvrćući se na novu investiciju naglasio da se radi o značajnom investicionom poduhvatu koji će tehnički osavremeniti rad i doprinjeti ekonomskom rastu i razvoju.

 
 
Predsjednik grupacije Global Investment Holding Mehmet Kutman prisjećajući se početaka saradnje sa barskom Lukom, kazao je da je njihov tim prilikom prve posjete najvećoj crnogorskoj luci vidio ogromno prostranstvo, staru opremu i luku praktično bez tereta, što je, kako je objasnio, "najbolja stvar za investitora".
 
“Nije bilo lako da dođemo do ovog nivoa poslovanja, ali vjerujem da je faza u kojoj smo trenutno, samo početak. Zadatak koji sam dao izvršnom direktoru Sedatu Kari i njegovom timu jeste da u narednih pet godina postignu pretovar od 250.000 kontejnera. Dosta je urađeno, ali je to još uvijek nedovoljno", poručio je Kutman, uz podsjećanje da je Crna Gora bila prva destinacija razvoja kompanije van granica Turske.

 

“Sada već imamo 14 luka širom svijeta, od Amerike do Singapura, a najnovije luke u našem portfoliju, sa kojima su pregovori u toku, biće, nadam se Aljaska i Kuba”, najavio je predsjednik grupacije.
 
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je prije svečanosti u Port of Adriji posjetio Luku Bar AD, gdje je imao radni sastanak sa izvršnim direktorom Zarijom Franovićem, čestitao je lokalnom menadžmentu na otvorenom i partnerskom odnosu sa crnogorskom Vladom.

 
“Zbog toga danas imamo ovakav uspjeh i zbog toga smo danas na sastanku u kompaniji čuli da imamo nove prilike za valorizaciju naših resursa. Vlada i dalje ostaje otvorena za tu viziju razvoja. Vlada želi u Baru, posebno na ovom prostoru u Luci, da doprinese partnerstvu između Luke i kompanije i na taj način zajednički uradimo ono što je neophodno”, istakao je premijer.
 
Svečanoj ceremoniji u Port of Adriji, povodom puštanja u rad novog krana višemilionske vrijednosti, prisustvovali su i NJ.E. ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip, ministar pomorstva i saobraćaja Osman Nurković, predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić, direktor Luke Bar Zarija Franović, poslovni partneri i brojne zvanice iz privrednog života grada i države.