Društvo

Sindikat PoA: Kompanija konstantno posluje sa gubicima

by Vjera Knežević Vučićević | 07:09:2017 | 18:37:58

Povodom realizacije najskuplje stavke iz investicionog programa predviđene ugovorom o kupoprodaji akcija - puštanja u rad savremenog krana vrijednosti 6,4 miliona eura, saopštenjem za medije obratila se Sindikalna organizacija kompanije Port of Adria.
 
“Ukoliko dođe do ostvarenja najznačajnijeg dijela investicije, tj. sanacije operativne obale, može se reći da je uz značajno zakašnjenje, ispunjen investicioni plan predviđen za trogodišnji period. Ono što nije manje značajno, zabrinjava zaposlene, a trebalo bi da zabrine i nadležne, ogleda se u tome što povećanje pretovara predviđeno kapex planom nije ostvareno, već naprotiv- evidentan je značajni pad tokom posljednih tri godine. Kao rezultat toga država gubi značajna sredstva po osnovu varijabilne koncesione naknade”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Dobroslav Orlandić. Uz to sindikalci ukazuju da kompanija konstantno posluje sa gubicima, tako da je akumulirani gubitak sa 13,5 miliona na dan privatizacije, kako tvrde, danas dostigao iznos od oko 25 miliona eura.
 
Oni ukazuju i da zbog smanjenja obima posla kompanija ulazi u fazu proglašenja tehnološkog viška, što stvara nesigurnost zaposlenih.
 
Iz Sindikalne organizacije podvlače da su ovo zvanični podaci saopšteni od strane menadžmenta kompanije, revizorske kuće i nadležnih državnih institicija.
 
“Imajući u vidu ove činjenice, u najmanju ruku čudi izjava našeg uvaženog premijera da su otklonjene sve dileme o uspješnom poslovanju naše kompanije. Znajući gospodina Markovića kao dobrog poznavaoca crnogorskog privrednog miljea, pretpostavljamo da je iznoseći zaključak o uspješnom poslovanju AD ‘Port of Adria’ uzeo u obzir da je po Pravnom stavu Građanskog odjeljenja Vrhovnog suda Crne Gore Savjet za privatizaciju sklopio za državu Crnu Goru i zaposlene u AD ‘Port of Adria’ štetan ugovor o kupoprodaji akcija. Ovako sklopljen ugovor omogućio je Global Ports- u prihod od cca 11 miliona eura po osnovu izbjegavanja obaveza prema zaposlenima i državi Crnoj Gori. Ukazujemo da je ova cifra za oko tri miliona eura veća od cijene ukupnog paketa akcija. Ako je ovako razmišljao, ‘uspješnost’ je evidentna- nezadovoljni su članovi Sindikalne organizacije kompanije”, kaže se u saopštenju.
 
U obraćanju medijima podsjećaju da su zbog ovih činjenica predsjedniku Skupštine Crne Gore i svim poslaničkim klubovima uputili Zahjev za sazivanje sjednice Skupštine sa ciljem rješenja nastale situacije. Najavljuju i da će uskoro specijalnom državnom tužiocu proslijediti krivičnu prijavu protiv svih članova Savjeta za privatizaciju i tenderske komisije zbog, na osnovu Pravnog stava Građanskog odjeljenja Vrhovnog suda Crne Gore, očigledno štetnog ugovora o kupoprodaji akcija- navodi se u obraćanju medijima, uz očekivanje da će "svi učesnici u pravljenju pomenutog ugovora svoju nevinost imati priliku da dokažu pred specijalnim državnim tužiocem".