Društvo

Nezadovoljni izmjena Nastavnog plana iz biologije

by Milanka Vukosavović | 08:09:2017 | 17:06:58

Iz Aktiva biologa Bara su istakli kako su nezadovoljni izmjenama Nastavnog plana i programa iz ovog predmeta, koje su nastale kao rezultat novih reformskih rješenja za osnovnu školu.
 
Broj obaveznih časova iz biologije u VIII I IX razredu je redukovan, a izmjene u programu su uzrokovale nedoumice nastavnika po pitanju realizacije i implementacije. Ovo je konstatovano na sjednici Aktiva barskih nastavnika biologije, koja je održana povodom početka školske godine.
 
Po riječima predsjednice Aktiva, profesora Mire Vučinić, Zavod za školstvo je krajem avgusta organizovao savjetovanje o implementaciji reformskih rješenja. “Predstavnica Zavoda Milica Vušurović, inače nadzornik za predmet  ‘biologija’, potrudila se da nastavnicima objasni kako da na najracionalniji način implementiraju nove nastavne programe, s obzirom da je broj časova redukovan. Ona je pojasnila i razumijevanje nove metodologije predmetnih programa zasnovane na ishodima i ponudila  najcjelishodnija prelazna rješenja”, rečeno je na sjednici.
 
Na savjetovanju je objašnjeno koji će udžbenici biti korišćeni tokom predstojeće školske godine, a na osnovu toga Aktiv biologa Bara utvrdio je planove rada za svaki razred, za septembar.
 
Plan rada Aktiva za ovu školsku godinu odnosi se na sve barske osnovne škole. “Planirana su raznovrsna predavanja, prezentacije, ogledni časovi, prisustvo seminarima, takmičenje u ekološkom kvizu znanja, analiza uspjeha iz biologije na kraju klasifikacionih perioda, organizovanje Opštinskog takmičenja, priprema za učešće na državnim takmičenjima, učešće u projektima i akcijama. Aktiv biologa je veoma zadovoljan aktivnostima koje je realizovao u prethodnoj školskoj godini, a svi programski zadaci uspješno su obavljeni. Barski osnovci učestvovali  su na svim velikim takmičenjima i na njima ostvarili zapažene rezultate. Među njima su Olimpijada znanja i Državno takmičenje”, kaže se u saopštenju sa sjednice Aktiva.