Društvo

Crveni krst obilježio Svjetski dan prve pomoći

by Željko Milović | 09:09:2017 | 15:29:52

Crveni krst Crne Gore danas obilježava Svjetski dan prve pomoći, a Opštinska organizacija Crvenog krsta Bara je posebnu pažnju posvetila aktivnostima koje će doprinijeti širenju informacija o značaju znanja iz  prve pomoći za sugrađane.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći je “Nezgode u kući”. Statistika govori da se od ukupnog broja svih nesreća, 80% dešava u našem domu.


“U saradnji sa osnovnim školama ‘Blažo Jokov Orlandić’ i ‘Srbija’ organizovali smo praktične radionice sa učenicima drugih razreda, kako bi se djeca kroz njima prilagodjenu prezentaciju, neposredan razgovor, opremu i aktivno uključivanje u zbrinjavanju lakših povreda, upoznali sa opasnostima koje nastaju usljed radoznalosti i nepažnje i istovremeno smanjili strah u situacijama koje se mogu desiti u kući i neposrednoj okolini. Informisani su i o važnim brojevima koje treba da upamte, kao što je Hitna pomoć, Vatrogasna služba i Policija. Školama je podijeljen informativni materijal sa najčešćim povredama i načinom zbrinjavanja lakših povreda dok ne stigne Hitna pomoć”, kažu u Crvenom krstu Bar.


Organizovano je predavanje sa mladim roditeljima, koje je održao nacionalni koordinator Crvenog krsta Crne Gore Igor Jokanović, kako bi podigli svijest o tome koliko je važno da neko u porodici ima znanje o pružanju prve pomoći i na taj način spriječili teže posljedice.

“Kako bismo utvrdili koliko znanja posjeduju naši građani iz prve pomoći i kakva su njihova iskustva , pokušali smo da sazna direktno, sprovodeći anketu u određenim institucijama i među sugrađanima. Anketa je takođe imala za cilj da ih podstakne na razmišljanje koliko je prva pomoć važna i za njih i za njihove najbliže. Promocija značaja obuke iz prve pomoći u našem gradu će se nastaviti izradom posebnih planova za učenike nižih razreda osnovnih škola, kako bi blagovremeno usvojili potrebu za znanjem iz ove oblasti i tokom života bili pripremljeni da pruže pomoć sebi i drugima. Svaka aktivnost Crvenog krsta, pa i ova, ima za cilj stvaranje humanijeg društva i podsticanje na ljubav i poštovanje čovjeka i njegovih potreba”, kažu u Crvenom krstu Bar.