Društvo

Četiri NATO broda od sjutra u Baru

| 15:09:2017 | 18:52:53

NATO Stalna pomorska grupa 2 (SNMG2), koju čine dva britanska i po jedan francuski i grčki vojni brod, uploviće sjutra u barsku luku, u okviru svoje redovne misije Mediteranom.
 
Cilj posjete je jačanje odnosa sa Mornaricom Vojske Crne Gore, kao nove države - saveznice u okviru Alijanse. Dva ratna razarača bitanske Kraljevske ratne morarice, HMS “Duncan” (D37) i HMS “Diamond” (D34), francuski “La Fayette” i grčki “Limnos”, boraviće u Baru do 20. septembra.
 
U subotu, 16. septembra, ministar odbrane, mr Predrag Bošković posjetiće britanski HMS “Dunkan”, a za ponedjeljak, 18. septembra, planirana je zajednička vježba mornara i oficira sa savezničkih brodova sa pripadnicima Bording tima Mornarice VCG.
 
Tokom boravka brodova, biće organizovano više aktivnosti. Pripadnici Mornarice VCG i mornari sa brodova NATO Stalne pomorske grupe 2 realizovaće niz sportskih aktivnosti, a brodove će posjetiti više grupa učenika Bara i drugih djelova Crne Gore.
 
SNMG2 je multinacionalna, integrisana pomorska grupacija, u kojoj brodovi savezničkih zemalja vježbaju i rade zajedno kao tim. Ova grupa je na raspolaganju za široki spektar zadataka, od vojnih vježbi do reagovanja na krize i učestvovanja u operativnim zadacima. Uglavnom djeluje u Sredozemlju, ali može biti raspoređena i na drugu poziciju.