Društvo

Američki razarač doplovio u Bar

| 21:09:2017 | 16:30:31

Brod Mornarice Sjedinjenih Američkih Država USS Porter (DDG 78), razarač sa navođenim projektilima iz klase Arleigh Burke, stigao je u Bar, gdje će biti do 25. septembra.
 
Kako je saopšteno iz Američke ambasade cilj posjete je jačanje američko-crnogorskih odnosa i saradnje koja će doprinijeti da Evropa bude cjelovita, slobodna i u miru.
 
"Prisustvo ovog broda u Jadranskom moru pokazuje našu kontinuiranu posvećenost kolektivnoj bezbjednosti Evrope", navodi se u saopštenju.
 
Tokom posjete Crnoj Gori, komandant broda Džon Tobin i članovi posade sastaće se sa kolegama iz Mornarice Crne Gore, kao i sa lokalnim zvaničnicima i građanima Bara. Komandant Tobin će se sresti i sa komandantom Mornarice Vojske Crne Gore kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem. U sklopu saradnje sa loklanom zajednicom, članovi posade američkog broda posjetiće Osnovnu školu “Srbija” i učestvovaće u sportskim susretima sa građanima Bara i pripadnicima Vojske Crne Gore.
 
"Ova posjeta luci Bar je u funkciji nastavka napora američke Šeste flote na izgradnji interoperabilnosti SAD i Crne Gore kao dijela Globalnog pomorskog partnerstva unapređenja pomorske bezbjednosti i sigurnosti", saopšteno je iz Američke ambasade.
 
USS Porter je peti brod koji nosi ime dvije mornaričke legende: komodora Dejvida Portera (David Porter; 1780-1843) i njegovog sina admirala Dejvida Diksona Portera (David Dixon Porter; 1813-1891).
 
Svojim legendarnim pomorskim dostignućima zaslužili su počasno mjesto u istoriji američke Mornarice. USS Porter je usidren u Roti, Španija. Dom skoro 300 oficira i mornara, brod nudi mnoge usluge i sadržaje poput malog grada, uključujući hranu za posadu, bankarske usluge, automate za novac, perionicu rublja, poštanske usluge, frizerski salon, fitnes centre, biblioteku i šoping prostor.
Američka Šesta flota, sa sjedišten u Napulju, Italiji, izvodi široki spektar zajedničkih pomorskih operacija, često u saradnji sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, u cilju promovisanja američkih nacionalnih interesa i sigurnosti i stabilnosti u Evropi i Africi.