Društvo

Rotarijanci i mladi ekolozi posadili stabla za mir

| 22:09:2017 | 21:21:46

Akcijom sadnje pet sadnica Lagerstroemie, poznatijeg kao indijski jorgovan, koju su zajednički izveli članovi Rotary kluba Bar i učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske šklole, obilježen je 21. septembar, Međunarodni dan mira.
 
Sadnice su obezbijeđene donacijom Rotary kluba, a uz barske rotarijance, stabla za mir posadili su članovi školske ekološke sekcije i učeničkog parlamenta: Bojan Nedović, Luka Mugoša, Jovan Vukoslavović, Bojan Jovanović, David Junković, Milica Pavlović, Vasilisa Radović, Alina Osmanović, Dušan Ivanović, Damir Kuruglija, Đorđe Martinović i Miloš Mijušković. Podršku učenicima pružile su njihove profesorice biologije, Ana Barjaktarović i Danijela Đoković.

 
Ovom lijepom akcijom oplemenjeno je dvorište škole i na simboločan način poslata poruka da su očuvanje životne sredine i zalaganje za mir vrijednosti koje nemaju alternativu.
 
“Svojom spremnošću da se angažuju i svesrdno učestvuju u ovoj, ali i mnoštvu sličnih aktivnosti, naši učenici su još jednom na djelu pokazali volonterski duh i razvijenu ekološku svijest. Mir među ljudima, ali i između čovjeka i prirode, ideja je vodilja koju promovišemo u školi i koja će nas ubrzo dovesti do još sličnih poduhvata. Iako se u vremenu velikih napetosti i neslaganja, sadnja stabala čini kao jednostavna aktivnost koja ništa ne može promijeniti, naša misija je upravo u tome da inspirišemo mlade ljude da preduzimaju male, ali konkretne akcije u svojoj lokalnoj sredini, jer svaka dobrobit je značajna. Mnoštvom jednostavnih humanih gestova polako pravimo velike pomake i gradimo bolje društvo”, poručili su iz Ekonomsko-ugostiteljske škole.

 
U maniru gostoprimnih domaćina, nakon završetka akcije sadnje, za sve učesnike je u prostorijama škole bio je organizovan koktel, koju su pripremili i poslužili, takođe učenici škole, Marko Vukoslavčević, Almir Striković, Anđela Mrgudović, Đina Rolović, Larisa Tarhaniš, Ajsela Smailović, Belma Mehmedi, Alma Nikočević i Anđela Raičević, predvođeni profesorima, Dejanom Aleksićem i Markom Spičanovićem.
 
Saradnja Rotary kluba sa školama nastavlja se već u ponedjeljak, 25. septembra, kada će u školskoj biblioteci biti održana prva info sesija o Rotary podmlatku-Interact. Prezentacija je namijenjena predstavnicima učenika svih triju barskih srednjih škola, a održaće je članovi Rotaract kluba iz Budve.