Društvo

Međunarodni skup Crvenog krsta u Sutomoru

by Darija Marđokić | 23:09:2017 | 16:32:10

Crveni krst Crne Gore je od 21. do 23. septembra, u Domu solidarnosti u Sutomoru, bio domaćin međunarodnog skupa koji je posvećen prvoj pomoći, tzv. FAEEN meeting (First Aid Education European Network). Sastanci mreže koja se bavi edukacijom u oblasti prve pomoći se održavaju jednom godišnje, a nakon Irske, Francuske, Luksemburga i Italije, čast da organizuje ovako bitan skup pripala je i Crvenom krstu Crne Gore.
 
Koordinator za prvu pomoć u Crvenom krstu Crne Gore Igor Jokanović, kazao je da je ovo jedan od najposjećenijih skupova do sada, a ove godine okupio je 70 učesnika iz 35 zemalja Evrope, a gosti su i predstavnici Crvenog krsta Ekvadora. Učesnici su tokom trajanja skupa razmatrali aktuelna pitanja vezana za prvu pomoć.

 
“Ova tri dana se međusobno razmjenjuju iskustva i informacije između nacionalnih društava koje se bave ovom programskom aktivnošću. Takođe, priča se o potencijalnim standardima - da li su oni isti u cijeloj Evropi, da li je potrebno nešto da se izmijeni, da se daju određene preporuke. Predstavnici nacionalnog društva Crvenog krsta prezentovali su primjere dobre prakse u njihovim zemljama. Ono što je takođe veoma bitno jeste da smo i sa drugim nacionalnim društvima imali priliku da razmijenimo mišljenja i o aplikacijama Prve pomoći koje su sada aktuelne“, objasnio je Jokanović.
 
On je kazao da je na skupu najavljena i aplikacija koju će Crveni krst Crne Gore do kraja godine lansirati u saradnji sa Telenor fondacijom.
 
“Ona se ne tiče samo prve pomoći, to je aplikacija Crvenog krsta koju će svako moći besplatno da preuzme i koristi bez interneta. To će biti aplikacija koja će sadržati osnovne informacije o tome kako pružiti prvu pomoć, na koji način se daje krv, ko može da bude volonter, kako da donirate neku vrstu pomoći... i ono što je jako korisno – kako postupiti u slučaju zemljotresa, poplava... To će, u suštini biti aplikacija Crvenog krsta namijenjena stanovništvu“, istakao je Jokanović.

 
Pored radnog dijela seminara, gosti su posjetili Bar i Budvu, kako bi se upoznali sa ljepotama crnogorskog primorja, kulturom i našom tradicionalnom kuhinjom.
 
Svi učesnici dobili su sertifikate za učešće i napravili zaključke ovog skupa koji je uvod za sljedeći koji će se naredne godine održati najvjerovatnije u Sloveniji.