Društvo

Zlatno i srebrno priznanje za barske srednjoškolce

| 25:09:2017 | 11:12:19

Tri tima učenika Srednje ekonomsko- ugostiteljske škole učestvovala su na takmičenju GATUS, održanom od 21. do 24. septembra u Herceg Novom. To je prvo pojavljivanje barskih srednjoškolaca na ovom prestižnom događaju koji okuplja učenike i profesore ugostiteljsko-turističkih škola jugoistočne Evrope.
 
Sve tri ekipe vratile su se u Bar bogatije za jedno prelijepo isustvo, ali i ponosne zbog osvojenih nagrada-jedne zlatne i dvije srebrne plakete. Ovakav plasman,među veoma brojnom i jakom konkurencijom, predstavlja izuzetan uspjeh i priznanje kvalitetu koji se njeguje u školi.
 
Tim kulinara,koji je predvodila profesorica Anđela Globarević, osvojio je prvo mjesto u takmičarskoj disciplini “Priprema deserta”. Pobjedničku ekipu činili su njeni učenici Aldijana Bajramović, Katarina Strahinja i Anela Muratović, a desert kojim su zavrijedili naklonost žirija bio je čuveni kolač “millefoglie”.

 
U kategoriji “Pripremanje nacionalnog jela”,ekipa profesorice Dragane Raičević, osvojila je drugo mjesto. Ovaj srebrni tim, koji se predstavio jelom “Ramstek i rozbratna na tri načina”, činili su učenici Alma Hot, Alan Agović i Luka Radoičić.
 
Da su turistički potencijali Bara neiscrpan izvor ideja, potvrđuje uspjeh prezentacije "Oriental gastro tura-Stari Bar", koju su osmislili naši učenici smjera turistički tehničar, Nevena Čubranović, Dušan Korać i Dijana Kovačević, pod mentorstvom profesorice Snežane Petrušević. Ova raskošna i interesantna prezentacija, kojom su se nadmetali u kategoriji “Special Interest aranžman u svom mjestu”,nagrađena je srebrnim priznanjem.

 
Ovogodišnji domaćin Međunarodnih susreta učenika i profesora ugostiteljsko turističke struke jugoistočne Evrope, GATUS 2017, bila je Srednja mješovita škola "Ivan Goran Kovačić".  Na susretu je učestvovalo 13 škola iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.
 
Ovo regionalno takmičenje bilo je idealna prilika ne samo za nadmetanje u struci, već i za razmjenu iskustava, kao i za uspostavljanje novih veza,poznanstava i raznih oblika saradnje među školama.