Društvo

VIDEO: Policija humanom akcijom obilježila svoj praznik

by V. Knežević Vučićević,V. Šoškić, kamera i montaža A. Karađuzović | 26:09:2017 | 13:05:14

Pripadnici Centra bezbijednosti Bar su i ove godine organizovanom akcijom dobrovoljnog davanja krvi na najhumaniji način obilježili Dan policije - 2. oktobar.
 
“Službenici policije u Baru u saradnji sa Centrom za transfuziju Opšte bolnice već godinama organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi. I prije tri mjeseca smo učestvovali u sličnoj akciji koju je organizovala IPA u hotelu ‘Montenegro’ u Čanju”,  kazao je zamjenik načelnika stanice policije CB Bar Vladimir Baković

 
I Alen Hamzić pripadnik Interventne jedinice već godinama učestvuje u akciji dobrovoljnog davanja krvi.
 
“Ja sam i aktivni davalac krvi. Radeći ovaj posao svakodnevno sam svjedok koliko davanje krvi može biti od pomoći i u određenom trenutku presudno uticati na spašavanje života”, istakao je Hamzić.
 
Ivana Rudić je pripadnica Centra bezbijednosti dvije godine. Ističe da je “ova akcija u skladu sa onim što policajci rade svakog dana”.
 
“Naš poziv je sam po sebi human, pa nam nije nepoznata ni ova strana humanosti I pružanja pomoći. Krv dajem deveti put, aplaniram da i ubuduće učestvujem u sličnim akcijama”, kaže ova mlada djevojka.
 
Šef Službe za transfuziju krvi Dragan Radonjić, specijalista transfuzione medicine ukazuje da humana akcija pripadnika Centra bezbijednosti znači mnogo ne samo za Opštu bolnicu, nego i za sve građane Bara.
 
“Humani barski policajci već godinama daju krv. Danas će im se pridružiti i desetak kolega iz Ulcinja. Ovaj gest se ne može ni sa čim mjeriti. Osim toga što pomažu onima kojima je krv neophodna, dobro je i za davaoce, jer davanju krvi prethodi mini- pregled zdravlja. Poznato je da krv može donirati isključivo zdrav čovjek”, objašnjava dr Radonjić. 

 
Opšta bolnica u Baru je trenutno malo u deficitu sa nultom i A pozitivnom krvnom grupom, jer su one najčešće, pa se time i najviše troše. Ipak, navodi šef Službe za transfuziju, još se nikada nije dogodilo da se operacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi odgodi zbog nedostatka krvi. On poručuje sugrađanima da daju krv, jer je to dobro za zdravlje, nije bolno, ne stvara zavisnost i podsjeća da je Društvo dobrovoljnih davalaca krvi u Baru jedno od najbolje organizovanih i najbrojnih u državi.  
 
Povodom Dana policije 2. oktobra biće organizovan Dan otvorenih vrata tokom kojeg će građani od deset časova biti u prilici da dođu u Centar bezbijednosti Bar, obiđu prostorije, vide opremu i naoružanje koju pripadnici policije koriste.