Društvo

BSC radionica za žene preduzetnice

by Darija Marđokić | 27:09:2017 | 11:57:39

U cilju podrške razvoja ženskog preduzetništva u lokalnoj zajednici, BSC Bar je u saradnji sa američkom ambasadom organizovao radionicu za žene preduzetnice. Predavač na radionici bila je Samira Cook Gains, osnivač i direktorica Ženskog biznis centra u Vašingtonu. Cook Gains ima dugogodišnje iskustvo u podršci ženskih biznisa i dobitnica je titule “Šampion promjene”, koju joj je dodijelila Bijela kuća, u čast njenog doprinosa razvoju malog biznisa i asistiranju preko 1000 žena da ostvare svoje biznis ciljeve.
 
Na radionici se govorilo o problemima sa kojima se žene suočavaju pri započinjanju biznisa, kako prevazići barijere učeći iz primjera SAD-a, te na koji način su oni rješavali ovaj problem u lokalnim zajednicama i u saradnji sa lokalnim institucijama.

 
“Osnivač sam kompanije u Americi koja se bavi osnaživanjem žena preduzetnica. Došla sam da održim ovu radionicu sa preduzetnicama, na poziv američke ambasade. Drago mi je što su sa nama danas bile i predstavnice ‘Ženske priče’ iz Crmnice“, kazala je Cook Gains.
 
Direktorica Biznis start up centra Bar Ivana Tomašević istakla je da ova institucija već godinama radi na razvoju ženskog preduzetništva.
 
“Uvidjeli smo da žene vrlo često ulaze u edukacije za ‘start up’ biznis, ali u momentu kada treba da registruju svoj posao, one se povuku. Pošto naši ciklusi idu od toga da se rade prvo treninzi, a kasnije i takmičenje za biznis plan, dešavalo nam se da učestvuje 80% žena, a kada je trebalo da se registruju za takmičenje, prijavi se možda samo jedna. Tada smo vidjeli da moramo da radimo na osnaživanju žena“, kazala je Tomašević.
 
Ona je istakla da su sa američkom ambasadom radili dva projekta na osnaživanju žena u Ostrosu i Virpazaru.

 
“Zahvaljujući našim projektima formirala su se dva udruženja žena na ovim mjestima i sada gledamo kako da od tih udruženja formiramo što održivije biznise. U Virpazaru je fokus na turizmu, a u Ostrosu na starim zanatima koji trebaju da se reafirmišu na tržištu”, objasnila je Tomašević.
 
Radionice za razvoj ženskog preduzetništva osim u Baru, održane su i u Podgorici, Beranama i Cetinju, u saradnji sa UNDP-em i regionalnim biznis centrima.