Društvo

Italijani donirali patrolne čamce

| 28:09:2017 | 12:48:27

Crnoj Gori su juče zvanično donirana dva patrolna čamca, vrijednosti skoro 90.000 eura, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).
 
Podsjećaju da je donacija  rezultat potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za podršku kapaciteta nadgledanja na moru u svrhu spasavanja lica, sigurnosti navigacije, kontrole ribarenja i očuvanja morske sredine, između MUP-a i Republike Italije.
 
Minstar Mevludin Nuhodžić, tokom razgovora s italijankskim ambasadorom Vinćencom Del Monakoom, senatorom Aldo Di Biađom, i predstavnicima Obalske straže Republike Italije, ocijenio je dosadašnju saradnju kvalitetnom, naročito u pogledu pružanja podrške i pomoći Republike Italije u procesu evropskih integracija, kao i u procesu NATO integracija.
 
Iskazana je spremnost da se dosadašnja saradnja intenzivira i unaprijedi, naročito na planu policijskih poslova, kroz razmjenu obavještajnih podataka, u cilju proaktivnijeg pristupa u borbi protiv transnacionalnog kriminala.
 
“Donirani patrolni čamci koristiće se za nadzor granice, kao i za poslove potrage i spasavanja, u humanitarnim vanrednim situacijama i zaštiti morske sredine, i umnogome će doprinijeti osiguravanju kontrole i navigacije u jednoj osjetljivoj oblasti Jadranskog mora koja se smatra važnom tačkom međunarodnog trgovačkog saobraćaja”, kažu iz MUP-a.