Društvo

Počeo besplatni kurs italijanskog jezika

by Darija Marđokić | 28:09:2017 | 13:10:23

Početkom ove nedjelje ponovo je počeo besplatni kurs italijanskog jezika, A2 nivo, koji organizuje Nevladina organizacija “Zajednica Italijana u Crnoj Gori”, podružnica Bar.
 
Kao i do sada, predavanja se održavaju u OŠ “Meksiko”, u blok časovima od po sat i po, dva puta nedjeljno. Kurs za 35 polaznika drži profesorica Nadina Isić, licencirani predavač od strane italijanskog Ministarstva prosvjete.
 
Predsjednik NVO Zajednica Italijana u Crnoj Gori, podružnice Bar, Vicko Paladin kazao je da je ova organizacija osnovana 2004. godine i da sada broji oko 600 članova u Crnoj Gori.
 
Osim organizovanja besplatnih kurseva italijanskog jezika i očuvanja i širenja italijanske kulture, sproveli su i niz drugih aktivnosti.
 
“Obnovili smo skoro zaboravljenu dobrotsku čipku kao i Murano stakla. Organizovali smo kurs poslastičarstva, za izradu italijanskih kolača i sladoleda iz regije Veneto. Održana su dva koncerta u Tivtu i Kotoru, posvećena poznatim italijanskim muzičarima Mini i Celentanu. Organizovali smo kurs za lučke operatere, završili sajt koji povezuje regije Friuli, Veneciju, Gulia i Crnu Goru (www.cattaro.com).

 
Ugovorili smo  tri važna projekta – za zanatlije, stare zlatarske zanate i kozmetičare, frizere i estetiste. Osim toga, realizovali smo i izložbu “Italijanski mornari” (Marinisti Italiani). Osim toga, pomagali smo i pomažemo bolnice u Crnoj Gori, a trenutno očekujemo i pomoć za kotorsku bolnicu. Članstvo zajednice je prikupilo donaciju od 20.000 eura za pomoć području pogođenom zemljotresom u Italiji”, istakao je Paladin i dodao da će i ubuduće praksa ove organizacije biti da edukuju građane za italijanski jezik.
 
Program besplatnog italijanskog jezika otpočeo je 2007. godine, a nakon završenih predavanja, vrši se interna provjera znanja, a polaznici koji su ispunili uslove dobijaju diplome. Kurs ove godine finansira Universita populare de Trieste.
 
Zajednica Italijana u Crnoj Gori okuplja ljude koji su porijeklom, po očevoj ili majčinoj liniji, Italijani, a funkcioniše u okviru šest podružnica: Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar i Podgorica.