Društvo

Rotarijanci predstavili Interakt klub

by Vjera Knežević Vučićević | 29:09:2017 | 11:43:19

Rotary klub Bar je u saradnji sa Srednom ekonomsko- ugosteljskom školom u biblioteci ove obrazovne ustanove organizovao prvu info sesiju o Interakt klubu.
 
Oko 40-ak barskih srednjoškolaca bilo je u prilici da od članova Rotarakt kluba iz Budve Marka Žinića i Teodore Gračanin, sazna što je zapravo Rotary organizacija i koji su pravci njenog djelovanja. Oni su učenicima predstavili neke akcije koje su realizovali u prethodnom periodu (humanitarna akcija “Buy One More”, humanitarni turnir u kuglanju, vikend u bioskopu sa djecom iz doma "Mladost" iz Bijele, posjeta i druženje sa štićenicima Doma starih u Petrovcu, edukativne akcije "Ne budi kvaran" i "Movember", zatim ekološke akcije čišćenja korita rijeke Grđevice i morskog dna, kao i karijerno savjetovanje sa budvanskim maturantima).

 
Poseban akcenat bio je stavljen na prezentaciju Rotary servisa-Interakt, koji okuplja mlade od 12 do 18 godina. Interakt ima više od 33.000 klubova u preko 200 država i postao je globalni fenomen sa skoro 340.000 članova. Klubovi svake godine moraju da imaju bar dva projekta koja pomažu zajednici. Interakt klubove podržavaju pojedinačni Rotari klubovi, savetuju ih i po potrebi koordiniraju njihovo djelovanje.
 
Član Rotary kluba Bar Srđan Grgić, podijelio je sa učenicima iskustvo vezano za Rotarakt u koji je bio uključen kao student, a potom angažovanje nastavio u Rotary klubu, najprije kao član, a od prošle godine i kao predsjednik. On je ukazao na brojne prednosti pokretanja Interakt kluba u Baru, prvenstveno u pogledu osnaživanja aktivizma mladih i podsticanja humanističkih vrijednosti.
 
“Biti Rotarijanac je stvar prestiža i nešto što vam u životu može donijeti samo olakšice, vrijedna poznanstva i bogato iskustvo. U bilo kojem gradu da se zadesite vrata tamošnjeg Rotary kluba su vam uvijek otvorena”, istakao je Grgić.

 
U ime učenika Ekonomsko-ugostiteljske škole obratila se članica Učeničkog parlamenta Sara Borančić. Ona je izdvojila neke od akcija realizovanih tokom prošle školske godine koje govore u prilog tome da se u ovoj školi podstiču humanost i univerzalne etičke vrijednosti, što je neophodan preduslov za članstvo u Rotariju. Ova svestrana djevojka je podsjetila na radnu akciju prikupljanja novca za socijalno ugrožene porodice, akciju solidarnosti za pomoć liječenju dječaka Luke, posjetu odjeljenju djece sa posebnim potrebama škole "Jugoslavija", akciju obilježavanja Dana sreće, kao i niz humanitarnih bazara. Podršku u svim ovim akcijama i ostalim nastojanjima da aktivno djeluju u lokalnoj zahednici učenici dobijaju od svih nastavnika i od rukovodstva škole.
 
“Vjerujući u potencijale ovih mladih ljudi sasvim opravdano očekujemo da će Bar biti prvi grad na crnogorskoj Rotary mapi koji će dobiti svoj Interakt klub”,  poručili su barski rotarijanci.