Društvo

Bolji uslovi u Domu učenika, još ima slobodnih mjesta

by Vjera Knežević Vučićević | 30:09:2017 | 20:09:02

U Domu učenika “Dušan Marović” još ima slobodnih mjesta. Za sada je popunjeno pola kapaciteta od 110 ležajeva kojima raspolaže.
 
Ove godine su uslovi smještaja u objektu značajno bolji i kvalitetniji. Tome je svakako najviše doprinijela sanacija i rekonstrukcija sanitarnih mokrih čvorova i toaleta početkom ove godine, za šta je Ministarstvo prosvjete opredijelilo oko 70.000 eura.
 
“Počeli smo od mokrih čvorova i sanitarija, što je najskuplje, ali i najvažnije za održavanje higijene i zdravlja naših učenika i zaposlenih. Sada u ustanovi imamo uslove dostojne čovjeka. Predstoji zamjena dotrajale stolarije u drugoj fazi, za što je potrebno oko 30.000 €, a zatim na kraju- estetsko uređivanje enterijera, što iziskuje manja finansijska sredstva i najlakši je u nizu poduhvata”, kazao je direktor Doma Muharem Muratović, podsjećajući da ova zgrada sa izvanrednom lokacijom i mogućnostima (nalazi se u strogom centru Bara, nadomak mora i Kulturnog centra) može biti profitabilna i sama zaraditi sredstva za svoje održavanje. Iako Dom, s obzirom da je to stara zgrada rađena prije 30- tak godina, nema sve resurse koji bi odgovarali savremenom smještaju djece, ipak još uvijek može poslužiti svojoj namjeni. U dotrajaloj zgradi svoje srednjoškolske dane provode uglavnom djeca sa sjevera države, a ima ih i iz udaljenih gradova crnogorskog primorja. Direktor navodi da su stanari uglavnom srednjoškolci, dok je studenata izuzetno mali broj.

 
“Nadamo se da će i druga faza radova po planu Ministarstva, koja podrazumijeva rekonstrukciju bravarije, prozora, vrata, namještaja koji je već godinama dotrajao, uskoro početi”, kazao je Muratović.
 
Mladi stanari Doma učenika u Baru u "svoj svijet" teško prihvataju "pridošlice". Iako su prilično različiti, zajedničko im je što su redom nepovjerljivi, zatvoreni.
 
Vukašin iz Trebaljeva Rovačkog sarkatično konstatuje da "u Domu nema čega nema i da su prezadovoljni".
 
Matija iz Nikšića, maturant Srednje poljoprivredne škole ima zamjerke na hranu, kaže da nema Interneta, a ni kreveti nijesu udobni.
 
Novak Popović je u Bar stigao iz Beograda. Student je prve godine Pomorskog fakulteta.
 
-U Domu sam tek jednu sedmicu i za sada je sve O.K.- kaže Novak.
 
Jovana iz Herceg Novog pohađa Srednju poljoprivrednu školu, a Dom je, kako kaže, odabrala najviše zbog druženja.
 
I ostali mladi sagovornici su redom potvrdili da su Dom, a ne privatni smještaj, samo dijelom odabrali zbog ekonomskog faktora. Presudno je uticalo što se ovdje lako i brzo sklapaju prijateljstva, a i odlazak iz roditeljskog doma je neuporedivo lakši i bezbolniji kada se živi u zajednici. Kroz razgovor sa njima stiče se utisak da će im život u Domu ipak poslužiti kao izvanredna životna škola s obzirom da dolaze iz različitih gradova, pa se ovdje prepliću drugačija kultura, navike i mentaliteti.