Društvo

Tradicionalnim ručkom otvorena nova lovna sezona

by Silvija Vukelić, photo Ivo Gojnić | 01:10:2017 | 20:15:23

Povodom otvaranja nove lovne sezone, danas je priređen tradicionalni lovački ručak u organizaciji DOO“ Lovstvo”Bar. Ovog puta na terasi hotela “Južno more“ u Sutomoru.
 
“Na ovaj način smo željeli da obilježimo otvaranje nove lovne sezone 2017/2018, da poželimo sreću svim lovcima i dobar pogled“ kazao je za Radio Bar i Bar info Mladen Đuričič predsjednik DOO „Lovstvo“ Bar.
 
Ovo lovačko društvo transformisano je u novembru prošle godine iz DOO“Rumija“. Osnivač je Opština Bar. Po riječima Đuričića iz godine u godinu broje imeđu 400 i 500 članova .

 
“Naše članove mogu samo da pohvalim. Redovno izmiruju članarinu, poštuju etički kodeks lovaca, solidarni su, korektni, aktivni i društveni. To potvrđuju i pohvale koje smo dobili od Uprave za inspekcijske poslove, Lovačkog saveza i Ministarstva poljoprivrede Crne Gore. Ovdje je danas prisutno oko 300 naših članova. Smatram da smo napravili dobar potez, jer su ova druženja uvijek dobra prilika i za razmjenu iskustava“, kazao je Đuričić.

 
Još ove sezone zabranjen je lov na jarebicu koja je zaštićena vrsta. Sezona lova na pernatu počela je 1.avgusta, a na tzv. dlakavu divljač trajaće do 28. februara.
 
Đuričić je lovcima poručio da paze na divljač jer kako kaže “što više budemo pazili, biće i više lovnih dana”.
 
Obilježavanju glavne lovne sezone i lovačkom ručku prisustvovao je i Predsjednik SO Bar Radomir Cakan Novaković.

 
“Bilo je dobro. Vidimo se i naredne godine”, kratko je prokomentarisao Novaković za Bar info.
 
Zakonom o divljači i lovstvu i Pravilnikom o lovnim sezonama propisano je da prve nedjelje oktobra počinje lov određenih vrsta dlakave i pernate lovne divljači – glavna lovna sezona.
 
U nedjelju 1. oktobra, počeo je lov dlakave divljači: vuka, divlje svinje, zeca, šakala, lisice, jazavca, kuna zlatice i bjelice, lasice male, puha velikog, tvora i vjeverice, kao i lov pernate divljači, fazana, divlje guske i bekasine. Lov divlje mačke i šumske šljuke, počeće prve nedjelje novembra.

 
Pravilnikom o lovnim sezonama propisano je i trajanje lova divljači. Za vuka, šakala i lisicu lovna sezona će trajati do kraja februara naredne godine. Za patke, divlju gusku, šumsku šljuku, bekasinu, baljošku, goluba grivaša, svrake, sojke i vrane do 15. februara naredne godine. Za divlju svinju, kune, lasicu malu, tvora i fazana do 31. januara naredne godine. Lov prepelice trajaće do 31 oktobra. Lov jazavca, puha i vjeverice do 30. novembra tekuće godine, a lov zeca, divlje mačke, goluba pećinara, grlice i gugutke trajaće do 31. decembra.