Društvo

Opština: Tvrdnje Todorovića nemaju osnova

| 05:10:2017 | 09:28:52

Povodom navoda koje je iznio dr Željko Todorović, predsjednik barskog Odbora GP URA, prilikom obraćanja na izbornoj konvenciji, reagovali su iz kabineta predsjednika Opštine. Reagovanje prenosimo integralno:
 
“Povodom neosnovanih optužbi predsjednika OO URA Bar Željka Todorovića, na izbornoj konvenciji tog političkog pokreta, o nesposobnosti lokalne uprave u Baru, koja je prije svega odraz nepoznavanja nadležnosti lokalne uprave, a u cilju tačnog informisanja javnosti, želimo da takve konstatacije okarakterišemo kao neistinite iz razloga što ih opozicioni politički subjekti, kao u ovom slučaju Građanski pokret URA, koriste u cilju dnevno-političke propagande.
 
Naime, Opština Bar sva svoja dugovanja iz prethodnog perioda uredno servisira, kako prema svojim zaposlenima i privrednim subjektima čiji je osnivač Opština Bar, tako i prema državi Crnoj Gori. Opština Bar je 2015. godine potpisala ugovor sa Ministarstvom finansija o reprogramu poreskog duga iz prethodnog perioda i te obaveze, što je vrlo lako provjerljivo, redovno izmiruje.
 
Usled manjka znanja gospodina Todorovića o tome šta su nadležnosti lokalne samouprave propisane Zakonom o lokalnoj samoupravi, obaviještavamo javnost da su opštine u obavezi da unapređuju obavljanje komunalnih djelatnosti, održavanje komunalnih objekata i komunalnog reda, ali i da obezbjeđuju obavljanje poslova izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite lokalnih i nekategorisanih puteva, kao i ulica u naseljima. Kao što je poznato, u toku su radovi na izgradnji i rekonstrukciji nekategorisanih puteva i ulica u mjesnim zajednicama, za šta je, u skladu sa Planom uređenja prostora za 2017. godinu, izdvojeno 1 milion eura.
 
U saradnji sa KfW Bankom, Opština Bar realizuje projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u priobalnom dijelu barske opštine vrijednosti 8,3 miliona, kojim je predviđena izgradnja:
 
19,2 km fekalne kanalizacione mreže u Baru, Sutomoru i Čanju;
5,8 km vodovodne mreže u Baru i Sutomoru;
1 km podmorskog ispusta u Sutomoru;
1 prepumpna stanica sa potisnim cjevovodom;
Rezervoara „Šušanj 2“ kapaciteta 1.200 m3 na visinskoj zoni od 120 m nadmorske visine.
 
Jedino što je tačno iz navoda predsjednika OO URA Bar jeste da je Bar grad sa najvećim potencijalom od svih primorskih  opština, sa dvije obale i tri planine. Zahvaljujući radu lokalne uprave i TO Bar, uspješnim promovisanjem svih turističkih potencijala, Bar je u prvih 7 mjeseci 2017. godine posjetilo 40.768 turista, što je za 22,42 % više u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj turista  u Baru na dan 22.09. bio 7.804, što je za 72% više u odnosu na isti period prethodne godine. Posebno želimo da istaknemo razvoj turizma u zaleđu barske opštine, prije svega na Skadarskom jezeru, razvoja izletničkog i seoskog turizma.
 
Prema tome, ovakve navode predsjednika OO URA Bar ocjenjujemo krajnje nekorektnim, neistinitim i politički motivisanim. Sve informacije vezane za poslove koje lokalna uprava obavlja su dostupni javnosti i mogu se čuti na svim sjednicama SO Bar, od strane predsjednika Opštine Bar i njegovih saradnika, te pozivamo vaše predstavnike da u lokalnom parlamentu otvore sva pitanja, na koja će dobiti adekvatan odgovor”, zaključuje se u saopštenju kabineta predsjednika Opštine.