Društvo

VIDEO: Položen vijenac na spomenik u Tuđemilima

by Vesna Šoškić; snimatelj Ivo Gojnić; montaža Senad Sukalić | 05:10:2017 | 15:56:39

Povodom 7. oktobra, Dana Vojske Crne Gore, načelnik Generalštaba Ljubiša Jokić i predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić položili su vijence na spomenik u Tuđemilima, gdje je izvojevana velika pobjeda crnogorske vojske nad moćnom Vizantijom.
 
"Ovaj istorijski događaj zaslužuje poštovanje svih koji vole Crnu Goru", istakao je prvi čovjek barske opštine dr Zoran Srzentić.

 
Pobjeda crnogorske vojske 7. oktobra 1042. godine nad Vizantijom, donijela je crnogorskoj državi- Duklji nezavisnost i priznanje suvereniteta, kao i krune kneza Mihaila Vojislavljevića od strane pape Grgura VII.
 
“Kao i svake godine na ovaj datum polažemo vijence, jer značajne datume iz crnogorske istorije poštujemo i moramo ih poštovati. To je naša tradicija, naša prošlost, a bez njih nemamo ni budućnost. Smatram da je Tuđemilska bitka veoma značajna u istoriji Crne Gore, a Bar datum njenog održavanja nosi na svom grbu. Zato je praznovanje dana istorijske pobjede crnogorske vojske ovdje, na padinama iznad Bara, nešto što zaslužuje da bude upisano u kalendaru ne samo opštine Bar i Vojske Crne Gore, nego svih koji vole Crnu Goru, koji poštuju njenu istoriju i koji joj u budućnosti žele sve najbolje”, poručio je predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić, nakon što je položio vijenac.

 
U čast hrabrih i slavnih crnogorskih vojnika koji su položili živote u Tuđemilskoj bici, prije nekoliko godina na tom mjestu podignut je impozantan Obelisk - rad akademskog vajara Pavla Pejovića.